Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: TT

Ygeman om påkörda polisen: ”Mina tankar går till de anhöriga”

Uppdaterad
Publicerad

En polisman omkom under söndagen i samband med en rånarjakt i Göteborg. I ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter uttrycker inrikesminister Anders Ygeman nu sin bestörtning.

– Det är med sorg jag har tagit emot beskedet att en polis idag har förolyckats under ett ingripande.

Vidare skriver Ygeman att hans tankar är med polismannens närmaste.

– Mina tankar går till de anhöriga som sörjer en familjemedlem. Men också till de poliser som har förlorat en kollega och vän.

polisman död efter rån

Polismannen blev påkörd av en privatbilist i samband med en rånarjakt på E20 på söndag förmiddag. Han avled senare av sina skador på Sahlgrenska sjukhuset.

LÄS MER: Polis påkörd efter väpnat rån – avled på sjukhus

Sannolikt en olycka

Att polismannen förolyckades var med all sannolikhet en olycka enligt polisledningen i Göteborg.

– I det här läget ser det ut att vara en tragisk påkörning av en bilist som inte räknade med att det skulle finnas personal på vägbanan, sa Storgöteborgs polisområdeschef Erik Nord vid en presskonferens på söndagen.

Polisregion Västs regionchef Klas Friberg sa vid presskonferensen att fokus nu ligger på att utreda olyckan och att stödja polismannens anhöriga och kollegor.

– Den avlidne polismannen har naturligtvis väldigt många medarbetare som i det här läget känner stor sorg och nedstämdhet över det som hänt, och vi jobbar nu med att på ett strukturerat sätt försöka stödja alla som finns runtomkring. Vi kommer också göra allt vi kan för att stödja polismannens anhöriga, sa Klas Friberg.

LÄS MER: Polisen: ”En ren olyckshändelse”

Facket uttrycker sorg

Även polisförbundets ordförande  Lena Nitz uttryckte sin sorg, i ett meddelande på Twitter.

”Med sorg och bestörtning har jag tagit emot meddelandet att en polis avlidit i tjänsten. Tankar till anhöriga och kollegor i denna svåra stund.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

polisman död efter rån

Mer i ämnet