Helene berättar om begravningen av sin mamma – dit flera av gästerna ville men inte vågade komma på grund av risken för smittspridning. Foto: SVT Nyheter

Helene begravde sin mamma under coronapandemin: ”Kändes som att hon blev osörjd”

Uppdaterad
Publicerad

Helenes mamma Kristina avled den 15:e april i våras. På grund av coronarestriktioner kunde inte familjen anordna den begravning som Kristina själv hade önskat.

– Det känns som att hon blev osörjd, säger Helene från Göteborg.

Helenes mamma Kristina blev 92 år och dog efter att ha varit sjuk i demens. Hon hade sen flera år tillbaka önskat hur hennes begravning skulle se ut. Hon ville ha många vänner i kyrksalen, speciella psalmer, smörgåstårta och kaffe med sju sorters kakor efteråt i församlingshemmet.

Men på grund av coronarestriktionerna var det nästan tomt i kyrkan. Flera av gästerna ville komma på begravningen men vågade inte på grund av risken för smittspridning. Helene berättar att hon är säker på att det hade sett annorlunda ut om det inte varit för coronapandemin.

Coronapandemin

– Då hade många människor kommit från olika församlingar och biståndsorganisationer hon varit aktiv i, säger hon.

Istället närvarade den allra närmaste familjen och en väninna under begravningen. Helene beskriver sin mamma som generös, bestämd i sina åsikter och som älskade att resa. Hon säger att avskedet blev värdigt men att hon hade velat uppfylla hennes mammas sista önskan.

Hör Helene berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet