Heltid till ett pris

Uppdaterad
Publicerad

Rätten till heltid inom kommunerna har varit en fråga för politiker och fack en längre tid. Men än så länge är det bara hälften av Västsveriges kommuner som lyckats införa det.

En av de är Skara där man genom ett system med årsarbetstid vill vara en attraktiv arbetsgivare. Men heltidsrätten kommer inte utan ett pris. SVT har kartlagt hur många av Sveriges kommuner som erbjuder deltidsanställda rätt till heltidstjänst, eller planerar att göra det under 2013.

I Västra Götaland och Halland har 51 av 55 kommuner svarat. 16 av dessa erbjuder inte deltidare rätt till heltid. Åtta planerar att göra det och 27 gör det redan i olika omfattning.

Rätten till heltid

I Skara kan man oftast erbjuda de anställda den arbetstid de vill.  Genom detta har man lyckats få en sysselsättningsgrad på 93% – en siffra som innebär att väldigt många jobbar heltid.

Valfrihet till personalen

Att ge personalen valfrihet är något Skara anser vara en nödvändighet inför framtiden när det kommer bli brist på vårdpersonal och kommunerna närmast kommer att få slåss om utbildad personal.

-Det är vår konkurrensfördel framåt för att kunna vara en attraktiv arbetsgivare att, så långt vi kan, ge vår personal önskad sysselsättningsgrad, säger Kjell Ove Karlsson, personalchef Skara.

Men rätten att välja heltid har sitt pris. I Skara kommer det i form av ett system med årsarbetstid och en bemanningsenhet som fungerar som en vikariepool.

-Jag är tillgänglig och så bokar det upp mig på många olika arbetsplatser, säger undersköterskan Kristina Persic. Hon är en av dem som valt att arbeta heltid, något som för hennes del innebär att hon har 24 olika arbetsplatser i kommunen. I Skara får man även acceptera delade arbetspass, det vill säga att man arbetar några timmar på förmiddagen och sedan har flera timmar ledigt innan man arbetar färdigt på kvällen.

-Man måste vara flexibel. Det passar inte alla, säger Kristina Persic.

Innebär krångliga arbetstider

Fackförbundet Kommunals avdelning i Skara är positiva till att deras medlemmar enligt avtal har rätt att välja sysselsättningsgrad, men de är inte nöjda med hur det ser ut.

-Schemana blir tuffare och tuffare. Man går tillbaks till något vi inte tycker om, delade turer och annat, vilket sliter på folk, säger Christer Svensson, ordförande Kommunal Skara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till heltid

Mer i ämnet