Nytt schema får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Genomförandet av rätten till heltid i Göteborg får nu kritik. Många känner sig bortkomna på sina resurspass som är en förutsättning för att satsningen ska fungera.

-Jag förstår att alla kan bli sjuka, men man behöver inte ta in vikarier i onödan.

Marie Samuelssons mamma Doris är dement. Hon har bott på Uggledals äldreboende i Askim i 10 år.

Rätten till heltid

Under tiden har hennes dotter sett hur bemanningen bantats ned, ibland är de bara två personal på 12 dementa.

-Min mamma kräver två personer när hon ska resa sig ur sängen, då finns ingen i de allmänna utrymmena.

Nytt system sedan två år

Sedan två år tillbaka har Uggledals äldreboende ett system där personalen lägger sina egna scheman. I gengäld får de själv välja hur mycket de kan arbeta, vilken sysselsättningsgrad de ska ha.

-Vi är glada för att alla har rätt att jobba heltid, det tycker jag man ska ha, säger Susanne Borgert som arbetat här i 13 år och trivs bra.

När fler får chans att jobba heltid blir det för mycket personal på vissa avdelningar, de måste då göra så kallade resurspass på andra äldreboenden där någon är sjuk. I systemet ingår en valfrihet. Man kan välja fritt, bara timmarna går ihop.

Känner sig bortkommen

Men de anställda är missnöjda med det här systemet.

-Man känner sig bortkommen, och det är nya uppgifter och äldre man inte känner till, säger Christina Johansson, undersköterska på Uggledal.

Även för de äldre blir det sämre vård, anser anhöriga Västnytt talat med.

-Min mamma har en handledare som ska vara kontaktperson, men om han är nån annanstans blir det sämre vård för mamma. Visst behöver man vikarier, men man ska inte ha systemet i onödan.

Västnytt bad ledningen för äldreomsorgen i Askim – Frölunda – Högsbo ta fram statistik på de senaste resurspassen. Det visar sig att ungefär var tredje resurspass görs på ett annat boende än där man har sin anställning. Det innebär helt nya villkor för de som arbetar, men i enlighet kollektivavtalet som Kommunal har.

-Vi protesterade i början via facket och så, men till slut orkar man inte protestera. Vi fick bara höra att det är så här det ska vara nu. Tänk om Volvo gjort likadant, låtit sina anställda arbeta på Saab ibland, säger Susanne Borgert.

Enligt Elisabeth Spång, projektledare på Göteborgs stad, överväger fördelarna nackdelarna.

-Man slipper outbildade timvikarier, det kommer alltid utbildad personal med det här systemet. Och det är ett jätteviktigt politiskt mål att ge vård- och omsorgspersonal rätt till heltid, säger hon

Kommunal Askim/Frölunda/Högsbo säger i en kommentar till Västnytt att heltidsavtalet är en framgång och uppger att det är genomförandet i stadsdelen har brister, bland annat anser facket att de har för  många långa arbetspass på tio timmar. Det är något man samtalar med chefen kring just nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till heltid

Mer i ämnet