De träffades i Göteborg för åtta år sedan – hon från Mölnlycke och han från Australien. Tillsammans levde Charlotte och Sam ett äventyrsfyllt liv med resor, surf och snowboarding.
Deras värld vändes dock upp och ned när de en dag fick reda på att Sam drabbats av cancer.
Frysta spermier – ägandet skrevs över
Innan Sam började sin cellgiftsbehandling, rekommenderade vården i Australien att frysa in hans spermier. Ett avtal undertecknades där Charlotte fick rätten att använda spermierna om något skulle hända Sam.
– Jag ville inte skriva på, det kändes så brutalt men för Sam var det en självklarhet, säger hon.
Sam dog 2022
Sam avled i april 2022, vilket lämnade Charlotte i djup sorg, men hon visste direkt att hon ville ha ett gemensamt barn. Nästan exakt ett år senare, efter tre IVF-försök blev hon gravid.
– Att det är halva Sam där inne är overkligt. Nu längtar jag bara efter att träffa vårt barn, säger hon.
Eftersom paret var bosatta i Australien kunde Charlotte använda sig av sin avlidne mans spermier – vilket inte är tillåtet i Sverige.
Hur tänker du kring att det är olagligt i Sverige?
– Jag hoppas verkligen att Sverige ändrar sina lagar. Jag vet inte vad jag skulle gjort om jag inte fått tillåtelse att fortsätta leva vår dröm, säger Charlotte.
Hundratals kommentarer
Att hon bär Sams barn har framförallt mötts av stöttning på sociala medier med hundratals kommentarer.
– De allra flesta stöttar och säger att jag inspirerar andra kvinnor som väljer att skaffa barn på egen hand, säger hon.
Bebisen väntas komma i januari.
LAGEN OM ANVÄNDING AV SPERMIER OCH ÄGG FÖR BEFRUKTNING
I Sverige får man inte använda spermier eller ägg från en avliden person för befruktning. Det finns dock ingen lagstiftning som förbjuder användningen av ett redan befruktat ägg efter att en make/sambo avlidit.
Enligt svensk lag måste en gift kvinna, en registrerad partner eller en sambo få skriftligt samtycke från sin partner för att få ett befruktat ägg insatt i sin kropp. Om ägget inte är kvinnans eget, måste det vara befruktat med spermier från maken eller sambon.
Barn som kommer till genom befruktning med donerade spermier eller ägg har rätt att få information om donatorn.
Källa: Socialstyrelsen