På torsdagen kommer tre manifestationer hållas samtidigt i samband med kommunfullmäktiges möte i Kronhuset i Göteborg. Foto: SVT / TT

Hett mottagande väntar Göteborgs politiker idag

Uppdaterad
Publicerad

En stor mängd människor väntas på torsdagseftermiddagen ge politikerna ett hett välkomnande utanför Kronhuset i Göteborg. Inför kommunfullmäktigemötet hålls nämligen tre manifestationer – samtidigt.

– Vi kommer ha mikrofoner och högtalare för att höras, säger Camilla Liljeblad från Hyresgästföreningen som är med och slåss mot utförsäljningen av nästan 300 lägenheter i Angered.

Västsvenska folkinitiativet har de senaste åren fört en hård kamp mot byggandet av Västlänken och volontärorganisationen #vistårinteut har återkommande visat sitt missnöje mot behandlingen av ensamkommande barn och ungdomar.

På torsdagseftermiddagen får de vana demonstranterna dessutom sällskap av flera busslaster med boende från Rannebergen i Angered. Där är utförsäljningen av 289 lägenheter till ett privat byggföretag en synnerligen het potatis.

LÄS MER: Hyresgäster kämpar mot lägenhetsförsäljning

– De boende är riktigt taggade. De känner att ”nu jäklar ska vi vinna det här, sälj inte våra hem”, säger Camilla Liljeblad, lokal ordförande för Hyresgästföreningen i Rannebergen.

Fyra bussar bokade

Enligt henne är fyra bussar bokade och dessutom väntar hon sig att fler personer tar sig dit på andra sätt. Hon säger att hon så sent som på onsdagen fick reda på att de kommer få samsas med andra manifestationer.

– Vi är ju många här uppe och vi måste visa oss. Vi kommer ha mikrofoner och högtalare för att höras. Det här är inte bara viktigt för oss, vi gör det även för andra områden i Göteborg som kan hamna i samma sits, säger Camilla Liljeblad.

”Vi ska ta plats”

Volontärerna bakom initiativet #vistårinteut tror inte de blir så många i eftermiddag när de vill framföra sin kritik mot behandlingen av asylsökande 18-åringar.

– Nu har polisen hänvisat oss till en relativt liten plats där vi får försöka samsas. Men vi ska ta plats, det kan du vara säker på. Politikerna vet väldigt väl vilka vi är och vad vi tycker, säger Anders Göransson, en av organisationens representanter.

LÄS MER: Demonstration mot regeringens hårdare asyllagar

Västsvenska folkinitiativet hade till en början hoppats bli några hundra i eftermiddag, men novembervädret gör att Kerstin Lidbeck inte längre är lika optimistisk.

– Det är svårt att säga hur många vi blir men säkert runt 30 och förhoppningsvis kommer flera av dem som är mest arga. Vi är vana att samsas med andra manifestationer, säger hon till SVT Nyheter Väst.

LÄS MER: SVT Nyheter Västs rapportering om Västlänken

Protesterna mot bygget av Västlänken har pågått under flera år och även om bygget är påbörjat sedan länge så har Västsvenska folkinitiativet långt ifrån gett upp.

– Det sticker i ögonen att se att arbetet inletts trots att den rättsliga processen i mark- och miljödomstolen inte är avgjord. Förutom alla frågetecken angående miljön så menar vi också att ekonomin inte är i hamn. Till exempel så har flera husägare begärt grundförstärkning av sina byggnader men det finns inte ens budgeterat, säger Kerstin Lidbeck och fortsätter:

– Men det jag vänder mig mest emot är den totala fullständiga onyttan med det hela. Vem pendlar mellan centralen och Haga? Det går ju snabbare att gå den sträckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.