Hisingsbron öppnar som planerat på söndag den nioende maj. Detta trots ett fel som upptäckts i brons lyftspann. Foto: SVT

Hisingsbron öppnar som planerat

Uppdaterad
Publicerad

Hisingsbron öppnar den nionde maj som planerat. Det fel som upptäckts i brons lyftspann var enligt trafikkontoret inte så allvarligt som de först trodde.

– I veckan ska vi göra några ytterligare kontroller för att vara säkra på vår sak, säger Christer Niland, på trafikkontoret.

Det var i förra veckan som ett fel upptäcktes i konstruktionen av den nya Hisingsbron. Trafikkontoret har utrett felets omfattning under helgen och efter ett extrainsatt nämndsmöte under måndagseftermiddagen står det klart att bron kan öppna som planerat den nionde maj.

– Beslutet är att fortsätta planera för att släppa på trafiken på söndag. De utredningar som är gjorda är att bron klarar att trafikeras trots felet, som inte var så allvarligt som det skulle kunna vara, säger Christer Niland, avdelningschef för Stora projekt på trafikkontoret i Göteborgs Stad.

Nya Hisingsbron

Konstruktionsfel

Felet har upptäckts i Hisingsbrons lyftspann, vilket är den del av bron som öppnar sig när båttrafik passerar. En stomme i konstruktionen som kallas för tvärskott har deformerats.

Vad som orsakat felet är i nuläget oklart. Innan öppningen på söndag kommer trafikkontoret fortsätta utreda felet.

– Det gör vi för att vara helt säkra på vår sak. Om allt visar grönt kan vi släppa på både bussar och bilar, säger Christer Niland.

Spårvagnstrafiken kommer släppas på i augusti, vilket enligt Chirster Niland var trafikkontorets plan från start. Innan dess kommer de att utföra förstärkningsåtgärder på bron.

I klippet nedan berättar han mer om problemet som hittats i nya Hisingsbrons konstruktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Hisingsbron

Mer i ämnet