Historikern: Dagens klimatpolitik kan leda till mer civil olydnad

Uppdaterad
Publicerad

En klimataktivist försökte limma fast sig på golvet mitt under SVT:s direktsändning av Sverige möts. Historikern Johan Gärdebo, som också deltog i debatten, tror att civil olydnad orsakad av klimatpolitiska åtgärder kan komma att bli vanligare.

– Om man fattar beslut vid skrivbordet utan att se hur man tar politiken till lokal nivå kommer folk att reagera.

Tidigare i veckan gjöt beslutsamma ortsbor fast en bil i betong på en grusväg för att stoppa bygget av en vindkraftpark i Sollefteå kommun. En person kedjade även fast sig inne i den nedgrävda bilen. Den typen av motståndsrörelse tror historikern Johan Gärdebo, Linköpings universitet, kan komma ta sig in i vad han kallar för ”majoritetskulturerna”.

– När man åker till industriorterna och pratar med människor om de här frågorna så är det en omläggning i den politiska allieringen. Om man hårddrar det: miljörörelsen blir arbetarrörelsens ideologiska främsta fiende.

Val 2022

Han menar att man idag diskuterar klimatfrågor på en problematiskt sätt.

– Problemet är att såsom vi diskuterar frågorna idag är det mer eller mindre en skrivbordprodukt .

Se hela Sverige möts på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet