Det handlar om 21 miljoner kronor som djurparken gör i förlust. Foto: SVT

Historisk förlust för Borås djurpark

Publicerad

Borås djurpark går mot sin största förlust på 25 år. Deras senaste rapport visar en rekordförlust på 21 miljoner.

Borås djurparks delårsrapport visar på en rekordförlust, det var P4 Sjuhärad först med att rapportera. Det är det sämsta resultatet på ett kvarts sekel.

– Vi har gått 25 år tillbaka i tiden och tittat och så stort underskott har vi inte haft de senaste 25 åren, säger Bo Kjellson, VD på djurparken.

Det handlar om 21 miljoner kronor som djurparken gör i förlust.

– Besöksmässigt har det varit en dålig sommar för oss. Mycket handlar om den extrema värmen som var. Det började i maj och höll på in i augusti. Det är inte vårt idealväder när temperaturen ligger på 30 grader och över. Vi har haft en extremt dåliga julimånad, säger Bo Kjellson.

Budgeterat underskott

Borås djurpark är ett kommunalt bolag som budgeterar för att gå med förlust. Besöksnäringen anses gynnas i slutändan ändå. I år hade djurparken fått godkänt för att ha 12,7 miljoner kronor i underskott, men resultatet blev 8,5 miljon sämre.

– Det är klart att det känns tungt och tråkigt, jag vet hur mycket arbete vi har lagt ner. Vi kalkylerade för en bra säsong och har gjort stora investeringar, så det var givetvis ett bakslag för oss. Samtidigt vet vi att vi inte är ensamma i den här båten, många anläggningar har precis samma siffror, säger Bo Kjellson.

Hur påverkar det parken framöver?

– I dagsläget är det för tidigt att säga, vi inleder en dialog med ägaren,  men det är för tidigt att dra några slutsatser. Jag är optimistisk inför nästa år.

Avlivar lejonungar

I vintras avslöjade SVT Nyheter Väst i en granskning att Borås djurpark rutinmässigt avlivar lejonungar som av olika anledningar inte får plats i parken. Det är oklart om uppmärksamheten på denna rutin har bidragit till ett minskat antal besökare under detta år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borås

Mer i ämnet