Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för nazistiska Svenskarnas parti, är en av talarna på konferensen i Göteborg. Foto: TT

Högerextremistisk konferens i Göteborg – om Syrien

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen samlas återigen högerextrema personer i Göteborg. Den internationella konferensen har temat Syrien och bland föreläsarna finns flera kontroversiella talare.

– Konferensen är för alla människor som är intresserade av ämnet, säger Dan Eriksson som är ordförande för Europa Terra Nostra som arrangerar konferensen.

Det är en internationell konferens med flera inbjudna kontroversiella talare, bland annat den tyska europaparlamentarikern Udo Voight som varit partiledare för det högerextrema Tysklands nationaldemokratiska parti, NPD. I en tidigare intervju med Reuters har han bland annat sagt att att ”Europa är en kontinent av vita människor och ska förbli så”.

Hemlig plats

Enligt arrangörerna kommer 80 procent av besökarna till konferensen från Göteborg och västsverige. Hur många som kommer delta, eller vart konferensen skall hållas, vill de däremot inte berätta.

– Det kan vi tyvärr inte berätta av säkerhetsskäl. Tyvärr finns det folk som inte accepterar det här från vänsterkanten, därför väljer vi att hålla det hemligt. Allt rapporteras i efterhand, säger Dan Eriksson.

Tidigare i Svenskarnas parti

De svenska talarna på konferensen har tidigare haft framträdande roller i nynazistiska, men nu upplösta, Svenskarnas parti. Arrangören Dan Eriksson satt själv tidigare i styrelsen för partiet. I dag är han bosatt i Tyskland och ordförande för Europa Terra Nostra.

– Europa Terra Nostra är en av många småorganisationer som växer upp i det som kallas för alt-right rörelsen. En rörelse som vill förena olika nationalistiska rörelser, säger nazistforskaren Christer Mattsson, biträdande föreståndare på Segerstedtinstitutet.

Temat är Syrien

Temat på helgens konferens i Göteborg är Syrien.

– Det vi ser där är mycket ett krig mellan väst och Ryssland och vi bor ju mittemellan de här två supermakterna. Dessutom påverkar det som händer i Syrien oss med flyktingvågorna som kommer till Europa, säger Dan Eriksson.

Ännu har polisen i Göteborg inga planer på att finnas närvarande vid konferensen på lördag.

– Inte i nuläget. Vi gör en fortlöpande bedömning om det är något som vi behöver göra, säger polismästare Emelie Kullmyr.

LÄS MER: Europeiska nazister samlades i Stockholm

LÄS MER: EU ger miljoner till högerextrema

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.