Jane Bejan med sin son Alex som föddes med hjälp av igångsättning. Foto: SVT

Jane välkomnar Sahlgrenska besked – blev själv igångsatt: ”Det var så skönt”

Uppdaterad
Publicerad

Jane Bejan blev igångsatt när hon var gravid med sitt tredje barn. För henne var det en lättnad och hon är positiv till att Sahlgrenska nu ändrar sina rutiner och sätter igång gravida som gått över tiden med en vecka.

Det var en varm julidag som Jane Bejan och hennes man packade väskan och åkte till Sahlgrenska. Där skulle deras tredje barn sättas till världen.

– Mitt barn vägde för mycket så de ville sätta igång mig tidigare, säger Jane Bejan.

För Jane var det lättande att få beslutet om igångsättning.

– Det var så skönt att veta att om en vecka åker jag in. Och väl på plats så var allt förberett. Det var som att åka till ett hotell.

”Varför ska man gå och vänta?”

Jane Bejan tycker att alla gravida ska ges möjligheten att bli igångsatta så länge barnet är redo. Och hon är positiv till Sahlgrenskas besked att sätta igång gravida som gått över tiden med en vecka, istället för två som det är nu.

– Det är ju så tungt i slutet, varför ska man gå och oroa sig och vänta?

Enligt en studie, med gravida som satts igång, är igångsättning säkrare för barnet, men kan ge mer komplikationer för mamman.

– Det är inget jag oroade mig för. Det är ju alltid komplikationer med förlossningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsstudien SWEPIS

Mer i ämnet