Foto: SVT

Högre samskolan bryter mot skollagen

Uppdaterad
Publicerad

Huvudmannen för Göteborgs högre samskola har inte anmält när elever börjat eller slutat vid skolan eller följt upp elevers resultat. Därför får skolan nu kritik av Skolinspektionen.

Stiftelsen Göteborgs högre samskola uppfyller inte skollagens krav. Det menar Skolinspektionen som kräver att skolan vidtar åtgärder senast den 28 september. Kritiken omfattar skolans grundskoleklasser.

Lämnade inte uppgifter till kommunen

Skolinspektionen konstaterar att skolan inte berättar för hemkommunen när elever börjar eller slutar på skolan.

Hemkommunen har, enligt skollagen, ansvar för elevens skolgång, även om eleven går i en friskola. Om en elev slutar på en skola kan det därför innebära att kommunen blir skyldig att erbjuda en plats i en av sina skolor. Därför, menar Skolinspektionen, är det problematiskt att kommunen inte har fått information om elever som slutat eller börjat på Göteborgs högre samskola.

Dessutom har man låtit bli att rapportera elevers ogiltiga frånvaro till kommunerna.

Skolans huvudman uppger att skolan inte tar någon kontakt med hemkommunerna. Skolan menar att det i stället är upp till eleverna eller deras föräldrar att sköta den kontakten. Men den rutinen bryter mot skollagen enligt Skolinspektionen, som kräver åtgärder i rutinerna.

Saknas dokumenterat kvalitetsarbete

Enligt Skolinspektionen finns det även brister i uppföljningen av elevernas kunskapsresultat, och den uppföljning som gjorts har inte dokumenterats fullt ut. Enligt Skolinspektionen är denna uppföljning viktig för att få veta hur skolan ska kunna förbättra sitt arbete.

SVT Nyheter Väst har sökt rektorn för Göteborgs högre samskola, men utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.