Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här berättar studenten Maria Zaffar om de missade provtillfällena: ”Orättvist”. Foto: SVT

Högskolans varning: Smittar du någon kan du dömas för misshandel

Publicerad
På sjuksköterskeprogrammet i Borås måste studenter trots coronapandemin göra salstentor. Men även om att studenterna ska stanna hemma för lättare symptom som snuva ges inte mer provtillfällen än vanligt.
– Det är orättvist. Normalt har det inte varit några restriktioner om man haft symptom, säger studenten Maria Zaffar.

Maria går tredje terminen på sjuksköterskeprogrammet. I våras blev hon sjuk med feber och hosta. På grund av sjukdomen missade hon flera tentor.

”Funderar på att byta högskola”

Precis som sin studiekamrat Anna Pantefors upplever hon att hon kommit i kläm sedan utbildningen i Borås gjorts om. Och att de missade tentorna på grund av det får extra stora konsekvenser.

– Det är väldigt oklart. Som det ser ut just nu måste jag läsa om ett helt år med vissa delar tillgodoräknade. Och jag funderar på att byta högskola, säger hon.

Enligt Högskolan i Borås så finns det moment på sjuksköterskeprogrammet som inte går att göra på distans. På sin hemsida skriver högskolan att de måste säkerställa att tentamen görs på ett rättssäkert sätt. Enligt skolan så måste studenternas kunskap uppfylla högt ställa kvalitetskrav med hänsyn till patientsäkerheten.

Högskolan: ”Inte vår formulering”

Högskolan hänvisar till smittskyddslagen och skriver att om man smittar ned någon annan kan man dömas för brottet misshandel.

– Det är inte vår formulering. Det står i smittskyddslagen. Det gäller oavsett om det handlar om corona eller någon annan smittspridning, säger akademichef Päivi Riestola.

”Har ett eget ansvar”

Bakgrunden till den informationen, var enligt Päivi Riestola, att det fanns studenter i början av terminen som var oroliga för att andra studenter medvetet skulle komma till en tentamen och smitta.

– Varje student och inte minst sjuksköterskestudenter har ett ansvar att se till att man inte smittar andra, säger Päivi Riestola.

Om man missar någon tenta på grund av att man varit sjuk så får man gå på nästa planerade omgång. Men det ges inga extra provtillfällen utöver det som redan är planerat.

Hör om Maria Zaffars kritik och högskolans svar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet