På regionens sjukhus vårdas nu 335 personer för covid-19, vilket är det högsta antalet sedan i maj. Foto: TT

Högst coronasiffror i regionen sedan i våras

Uppdaterad
Publicerad

Antalet covidsmittade ökar snabbt i Västra Götalandsregionen. I fredags fanns 313 smittade inlagda på regionens sjukhus. Idag är det 355 – den högsta siffran sedan maj.

Sedan fredagen har antalet smittade patienter som lagts in på sjukhus ökat med 42 stycken, 17 av dem på Sahlgrenska sjukhuset.

Samtidigt som antalet smittade tycks öka snabbt, minskar faktiskt antalet inlagda patienter på intensivårdsavdelning. Från 35 till 33.

Coronaviruset i Västsverige

För smittskyddsenheten understryker de senaste siffrorna vikten av att följa de allmänna råd som getts: Håll avstånd, tvätta händerna ofta, begränsa det sociala umgänget och undvik så långt det går resor och att träffa nya människor.

Förtidigt att dra slutsatser

Men enligt smittskyddsläkare Leif Dotevall ska siffrorna tas med en liten nypa salt.

– Innan vi har sett över siffrorna är allt bara preliminärt. Visst, det här talar för en ökning, men hur mycket vågar vi inte riktigt säga än. Ibland kommer det in dubbelt och alla data går ju rakt in. Så vi justerar siffrorna hela tiden. Därför vill jag inte kommentera siffrorna förrän de bearbetats, säger han.

Idag är det tänkt att ett mass-sms ska skickas ut till alla i Sverige i ett försök att begränsa smittspridningen.

I klippet nedan berättar Stellan Ahlström, biträdande sjukhusdirektör vid Skaraborgs sjukhus, om det kraftiga inflödet av covidpatienter till sjukhuset under norvember.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet