Anna Walléns frys är full av bröstmjölk. Förutom hennes egen dotter Hedda får för tidigt födda barn tillgång till mjölken eftersom hon donerar varje vecka. Foto: SVT

Anna donerar bröstmjölk varje vecka

Publicerad

För Anna Wallén var valet inte svårt att bli donator. När hon fick dottern Hedda började hon att pumpa ut extra mjölk som hon sedan fryser in. Varje vecka åker hon till neonatalavdelningen på Skaraborgs sjukhus med sin leverans.

Lilla Hedda är nöjd och ligger på golvet och jollrar. När hon har ammat färdigt och är mätt så tar nästa procedur vid för Anna Wallén. Hon hämtar de steriliserade flaskorna i köket och pumpen som hon lånat från neonatalavdelningen. Det rytmiska ljudet från maskinen hörs i hela rummet.

– Av olika anledningar så passade det inte att donera mjölk när jag ammade mina första barn så nu ville jag gärna göra det, säger Anna Wallén som nu är trebarnsmamma.

Frysen full av mjölk

Flaskan fylls av bröstmjölk och när pumpningen är klar så sätter Anna Wallén flaskan i frysen. Hon går ut och öppnar dörren och visar lagret. Många flaskor står på rad.

– I dag ska jag åka och lämna så nu är det fullt här. Det är 20 flaskor med en deciliter i varje, säger hon och visar med handen mot hyllan i frysen.

Varje vecka packas kylväskan med flaskor och Anna Wallén åker till neonatalavdelningen och lämnar sin leverans. Men för den som donerar går det även bra att lämna på sin vårdcentral.

Noggrann kontroll

Efter att mjölken lämnats kontrolleras den och pastöriseras. Sedan fryses mjölken in och därefter kan små för tidigt födda bebisar få den.

– Mitt eget och största skäl är att jag känner att vi varit så lyckligt lottade som har fått tre friska och fullgågna barn. Där allt har fungerat från första början med amning och allting. Det här är mitt sätt att visa tacksamhet. Alla barn får ju inte lika lätt start i livet, säger Anna Wallén.

I klippet nedan kan du hur det går till att donera bröstmjölk

På Skaraborgs sjukhus hoppas man att nyblivna mammor ställer upp och donerar mjölk. Foto: SVT/TT

Not: Den intervjuade mamman heter Anna Wallén. Texten innehöll tidigare ett felaktigt namn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer