Enhetschef Sofia Lans berättar att mycket mjölk gått åt på neonatalavdelningen under våren. Foto: SVT

Efterlysning från Skaraborgs sjukhus: Fler mjölkdonatorer sökes

Uppdaterad
Publicerad

Högt tryck har lett till brist på bröstmjölk till för tidigt födda barn. Nu hoppas Skaraborgs sjukhus att deras efterlysning ska ge resultat.

– Vi måste alltid ligga steget före och det enda vi kan ge till dessa mycket små barn är just bröstmjölk, säger Sofia Lans som är enhetschef på neonatalavdelningen.

En pappa kommer förbi med en väska. I dag ska hans dotter åka hem. Hon föddes flera veckor för tidigt och han tar enhetschefens hand och säger att familjen tycker att vistelsen har varit omtumlande, men också fantastisk. Han är tacksam för all hjälp och när han får höra att reportaget ska handla om donerad bröstmjölk blir han glad och berättar hur viktig den varit.

Självförsörjande viktigt

Sofia Lans ler och håller med. På neonatalavdelningen vårdas sjuka och för tidigt födda barn. På avdelningen finns lager med donerad bröstmjölk som kan ges till de allra minsta patienterna, men under våren har trycket varit hårt och nu måste lagren fyllas på.

– Mycket mjölk har gått åt, ingen riskerar att bli utan. Men har vi inte tillräckligt själva så måste vi köpa från andra sjukhus och det är bättre att vara självförsörjande, säger hon.

Den bästa näring ett för tidigt fött barn kan få är bröstmjölk. Men de flesta barn födda före vecka 36-37 är ofta för omogna för att klara av att suga, andas och svälja när de ammas. Därför sondmatas de med donerad bröstmjölk.

Blygsam ersättning

För att donera bröstmjölk ska du bland annat vara fullt frisk och ha ett barn som inte är äldre än tre månader. Ersättningen är 250 kronor litern.

– Vi hoppas många vill hjälpa till och då hör man av sig till avdelningen och får låna all utrustning som behövs härifrån, säger Sofia Lans och fortsätter att berätta att när mjölken lämnas in så kontrolleras den och pastöriseras och fryses sedan.

Därefter kan den ges till de små bebisarna.

– Eftersom det är en procedur före är det extra viktigt att vi får in fler donatorer i tid när vi ser att vårt lager är mindre, säger hon.

I klippet ovan kan du se hur det går till att donera bröstmjölk

Fakta: Höga krav på donatorerna

För att få bli donator krävs att man:

• är frisk

• inte röker

• inte dricker alkohol

• inte äter mediciner

• inte bär på smittsamma sjukdomar

Tester tas på donatorn och på den donerade mjölken. Det går att donera fram till den egna bebisen är tre månader, därefter sjunker näringshalten i mjölken.

Ungefär fem procent av alla barn föds för tidigt. För tidigt född är de som föds före den 37:e graviditetsveckan.

För tidigt födda är inte tillräckligt starka för att själva orka suga all mjölk de behöver, utan matas med sond. Det går att rädda ett barn som fötts så tidigt som efter den 22:e graviditetsveckan.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.