Nu finns nytt hopp för att den lilla populära biblioteksfilialen 300m2 blir kvar på Södra Hamngatan i Göteborg Foto: SVT

Hopp för nedläggningshotat bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns hopp om en fortsättning för det nedläggningshotade citybiblioteket 300 m2. Fastighetsägaren har erbjudit det populära biblioteket att stanna kvar året ut och även nästa år. Men då måste Göteborgs kommun tillföra mer pengar till driften.

Den sista mars stänger det lilla biblioteket 300m2 på Södra Hamngatan i Göteborg, för då tar både hyreskontraktet och pengarna slut. Men nu har fastighetsägaren Hufvudstaden erbjudit biblioteket att fortsätta att hyra lokalerna under både 2017 och 2018, och eftersom biblioteket blivit mycket populärt vill bibliotekschefen fortsätta verksamheten.

Kulturnämnden 9 februari

Men frågan är om kommunen har möjlighet att finansiera verksamheten på 300m2 efter siste mars. Frågan kommer upp på kulturnämnden den 9 februari och då föreslås att kulturförvaltningen ska driva biblioteket med ett extra tillskott från social resursförvaltning.

Det lilla biblioteket 300m2 har blivit riktigt populärt. Förra året var det det näst mest besökta kvartersbiblioteket i Göteborg, med totalt 246.679 besökare. Det var bara biblioteket i Angered som hade fler besökare.

– I början på veckan, särskilt på måndagarna, kan vi ha uppåt 1.000 besökare om dagen, sen sjunker det i slutet på veckan, berättar Christina Persson, som är bibliotekschef i Göteborg.

Nya biblioteksanvändare

Det lilla biblioteket, som ligger mycket centralt nära både Centralen och Brunnsparken, har lockat till sig nya biblioteksanvändare från alla stadsdelar.

– Ja, väldigt många. När vi tittar på de bibliotekskort som vi skriver ut så ser vi att det är många som skriver sitt första bibliotekskort.

– Vi vet också att många nyanlända söker sig hit, det är lätt att hitta och ligger vid den största knutpunkten i stan, så vi har många nyanlända i Sverige som ställer sina frågor om hur dom ska hitta fram i det svenska samhället här, säger Christina Persson.

4 miljoner per år

Under 2016 kostade driften av biblioteksfilialen 4,4 miljoner, men för 2017 behövs något mindre, cirka 4 miljoner, eftersom fastighetsägaren sänkt hyran.

”Förslaget att driva verksamheten vidare under 2017 innebär en ekonomisk risk då full finansiering saknas”, skriver bibliotekschefen till kulturnämnden.

Det lilla biblioteket 300m2 lockar 1000 besökare varje måndag.

Men tack vare ett samarbete med social resursförvaltning finns garantier för att hyreskostnaden täcks för 2017.

– Vi har redan en god kontakt med social resursförvaltning som utifrån plattformen ”Ett jämlikt Göteborg” kommer att stödja oss och det är den största förutsättningen för att vi vågar gå fram med ett förslag till kulturnämnden att besluta att biblioteket ska får vara kvar hela 2017, säger Christina Persson.

Övriga driftskostnader måste tas inom stadsbibliotekets nuvarande budgetram om inte ytterligare externa resurser kan bidra.

Tillfälligt bibliotek sedan 2011

Biblioteket 300m2 öppnade i november 2011 och skulle fungera som ett tillfälligt bibliotek under den tid som Stadsbiblioteket vid Götaplatsen var stängt för renovering. Den centralt belägna hörnlokalen med stora skyltfönster blev en succé, som lockade många nya och gamla biblioteksanvändare.

När Stadsbiblioteket åter öppnade i april 2014 fick 300m2 därför fortsätta som biblioteksfilial, men verksamheten har hela tiden varit hotad av att fastighetsägaren Hufvudstaden återkommande sagt upp kontraktet eftersom kvarteret ska byggas om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.