Naturbruksskolan Nuntorp. Foto: SVT

Hoppet lever för nedlagd naturbruksskola

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsaktionen för den nedlagda naturbruksskolan Nuntorp fortsätter. Nu ska Vänersborgs kommun köpa fastigheten med den anrika skolan för 38 miljoner kronor.

– Det känns helt underbart. Målet är absolut att ha skolan kvar, säger Bo Carlsson (C), kommunalråd.

Turerna kring den nedlagda naturbruksskolan Nuntorp, strax norr om Vänersborg, har varit många och fortsätter. Till sommaren nästa år läggs utbildningen ner men nu tänds åter hoppet att skolan ska kunna räddas. På onsdagen beslöt kommunstyrelsen i Vänersborg nämligen att köpa fastigheten, som bland annat består av flera byggnader, 200 hektar åkermark och 50 hektar skog, för 38 miljoner kronor av Västra götalandsregionen. Målet är att hyra fastigheten till en aktör som vill fortsätta bedriva utbildning inom naturbruk.

– Kommunens har bara ett enda intresse med köpet och det är utbildning inom de gröna näringarna. Det här känns härligt och inger framtidstro, säger Bo Carlsson (C).

Lades ned trots protester

Det var för drygt ett år sedan som Västra Götalandsregionen beslöt att lägga ner tre av sina sex naturbruksskolor. Nuntorp var en av de drabbade skolorna och beslutet fattades trots omfattande protester.

Läs mer: De här naturbruksskolorna läggs ner

Den politiska ledningen i Vänersborg sa sig tidigt vilja rädda skolan genom att köpa fastigheten, hyra ut och låta Hushållningssällskapet Väst driva utbildningen som friskola. En ansökan skickades in till Skolinspektionen i våras men i slutet av september kom Skolinspektionen med ett negativt besked. Anledningen var just osäkerhet kring lokalfrågan då fastighetsaffären inte var klar.

Ny huvudman kan ta över

Utbildningen på Nuntorp, som fortfarande drivs av regionen, läggs ner sommaren 2017. Eftersom affären försenats kan det därför bli ett glapp innan en ny huvudman kan ta över. Dessutom måste en ny ansökan skickas till Skolinspektionen. Trots det är är Bo Carlsson (C) optimistisk. 

– Vi får sätta oss ner nu och titta på brygglösningar.

Läs mer: Dingle och Strömma blir friskolor

Han säger att det finns gott om intressenter men vill inte uppge vilka. Samtidigt medger han att affären inte är utan risk då inga hyresgäster ännu skrivit på några avtal.

Medger risker

– Ja det finns en viss risk, det är ingen tvekan om det. Men det är inget överpris vi betalar och får vi inte igång verksamhet får vi sälja fastigheten, säger Bo Carlsson (C).

Känns det här som en delseger för dig som stridit för skolan?

– Givetvis, det betyder mycket för Dalsland, inte minst för att det är en stor arbetsplats.

Finns kritik mot affären

Innan affären helt kan genomföras ska beslut även fattas i Vänersborgs kommunfullmäktige. Fram till dess lär det bli en strid om affären då det finns motståndare.

– Beslutet kommer försent och borde fattats i våras. Vi kommer ha en driftskostnad på 10 miljoner kronor om året och vi har inga indikationer på intäkter, säger Lena Eckerbom Wendel (M), ledamot i kommunstyrelsen.

Hon säger också att hon inte har hört om några potentiella intressenter.

– Det är en hög risk och fel användning av skattebetalarnas pengar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.