Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I drygt 40 år var Kerstin Rundström kranförare på båtvarven i Göteborg. Hon minns den tiden med glädje trots att det en dag höll på att sluta riktigt illa. Foto: SVT/Helena Josefsson

Kranföraren Kerstin minns olyckan: ”Det gick blixtsnabbt och jag såg livet passera revy”

Publicerad

– En gång höll det på att sluta riktigt illa när jag halkade och föll  sju, åtta meter nedför stegen i kranen. Men efter att ha blivit sydd i huvudet och bakom örat så var jag tillbaka på jobbet dagen efter igen, säger Kerstin Rundström.

Tusentals anställda och ett sjudande liv av fartyg och ett myller av människor på kajerna. Det var så det såg ut längs älven i Göteborg när Kerstin Rundström började arbeta som kranförare på Eriksberg för drygt 50 år sedan.

I klippet berättar Kerstin mer om olyckan.

Det var hösten 1969 som hon började arbeta på varvet Eriksberg i Göteborg. Annonsen hon hade nappat på sökte kvinnliga kranförare.

Hennes dröm var egentligen att bli telegrafist på någon av Amerikabåtarna. Det var efter att hon fått en tavla av en granne i Jämtland, som hon kommer ifrån.

– Grannen hade varit till Amerika och det var då jag tänkte ”dit ska jag åka någon gång”. Det kändes som världens ände, säger Kerstin Rundström.

Hon var en av få kvinnor på varvet och hon trivdes från första stund och någon höjdskräck för att sitta tjugotalet meter upp i kranarna hade hon aldrig.

– Det var underbart men samtidigt en tuff arbetsmiljö. Det var bullrigt, kallt och varmt om vartannat och många fartyg och människor.

Skeptiska till kvinnor

Enligt henne var det åtta till tio kvinnor som a

Lindholmens varv som det såg ut 1963. Foto: Varvshistoriska föreningen

rbetade som kranförare bland alla män. I början var en del av de äldre männen lite skeptiska till det och tyckte att varven inte var en bra arbetsplats för kvinnor.

– Det var lite känsligt och en del av männen tyckte väl att kvinnor ska stå vid spisen och föda barn. Men vi gjorde revolt och kom bra in på varven, som var en föregångare med jämställda löner.

Roligt och viktigt

För Kerstin blev det 43 års arbete på varven. Att hon nu som 76-åring är huvudperson i VR-filmen Göteborgs Minnesvarv ser hon som en rolig grej – men också viktigt.

– Ja, kära nån! Det är väldigt viktigt för kommande generationer att få veta om denna enorma arbetsplats med 15 000 anställda som mest.

Och hur gick det då med drömmen Amerika?

– Jag trivs så bra i Sverige så det har inte blivit något Amerika för mig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.