Gullspångsbo misstänks för mordförsök i England

Uppdaterad
Publicerad

Den 42-årige man som misstänks ha skickat hotbrev med vitt pulver till ministrar i den svenska regeringen misstänks också ha försökt mörda en person i England.

Den 42-åriga man från Gullspång, Skaraborg, som misstänks skickat flera hotbrev till ministrar i regeringen, samt varit misstänkt för mordförsök utomlands, häktades i sin utevaro i slutet av april.

I lördags kunde Säpo gripa mannen på Arlanda när han tidigt på morgonen landade med ett flyg från Thailand.

När 42-åringen häktades framkom det att misstanken gällde försök till mord, men inte i vilket land brottet ska ha skett.

– Brottsmisstanken gäller i Storbritannien, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen, till TT.

Misstänks tillverkat föremål i Sverige

Mannen misstänks tillverkat ett föremål i sitt hem i Skaraborg och sedan tagit med sig det utomlands, enligt åklagaren.

– Det är en sprängladdning som hade kunnat orsaka att någon kunde ha dött, men den har inte smällt av och ingen blev skadad, säger åklagare Eva Wintzell till Aftonbladet.

Vad gäller hotbreven som skickats till ministrar vill Säpo inte gå in på hur många det var. Mannen är misstänkt för 26 fall av grovt olaga hot som riktar sig mot även andra offentliga personer.

Åtal ska vara väckt senast den 24 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.