Nöjesparken Liseberg håller Evert Taubes Värld stängd. Foto: TT

Hotar med att öppna Taubemuseum i Stockholm

Beskedet att museet Evert Taubes Värld på Liseberg riskerar nedläggning har rört upp känslor hos entusiasterna i Taubesällkapet. Nu uppmanar de göteborgarna att protestera mot Lisebergs planer. Annars kan man öppna Taubemuseum i Stockholm istället.

Som SVT Nyheter Väst tidigare avslöjat har Liseberg beslutat att lägga museet Evert Taubes Värld i malpåse. Museet som ligger inne i nöjesparken håller i nuläget stängt och riskerar i förlängningen nerläggning.

Nyheten slog ner som en bomb hos styrelsen för Taubesällskapet. Man hade inte fått någon förvarning om beslutet.

– Vi satt som bäst och planerade flera aktiviteter med resor till museet när vi via SVT fick höra nyheten. Vi är både besvikna och arga, säger Karl-Gunnar Roth, ordförande för Taubesällskapet och får medhåll av Taubesällskapets före detta ordförande Göran Gynne.

– Det handlar inte bara om pengar det här, man har en skyldighet mot kulturen och mot Evert Taube. Jag tycker att de tänker väldigt kortsiktigt, säger han.

För få besökare

När Evert Taubes värld grundades för åtta år sedan var medlemmar i Taubesällskapet med i satsningen. Liseberg satsade 125 miljoner på museet. En satsning som hyllas av Taubesällskapet som en viktig kulturhistorisk gärning men enligt Lisebergs ledning lockar museet för lite besökare. Nöjesparken förväntade sig en kvarts miljon besökare per år – istället blev det 30.000 de senaste åren.

– Vi har tyvärr haft väldigt få besökare, det beror säkert på flera saker. Det är inte en jättebred målgrupp för en sådan här attraktion, vi har inte jobbat med förnyelse av den heller, vi är ju en nöjespark och vi är kanske inte experter på just det här. Vi var duktiga på att bygga, men sedan, hur gör man för att förvalta och förnya, sa Julia Vasilis, informationschef Liseberg till SVT när beslutet om stängningen avslöjades.

Många sätt att locka fler

Men Taubesällskapet ger inte mycket för den förklaringen. De tycker att Liseberg med ganska enkla medel kunde få upp besökssiffrorna ordentligt och samtidigt jobba med den kulturhistoriska välgärning som var tanken med museet.

– Det finns massor av sätt att göra det mer attraktivt. Uppdatera utställningen, bjuda in skolor att komma dit med skolklasser och låta dem lära sig om Evert Taube och hans verk.

Hoppas att göteborgarna protesterar

Nationalskalden Evert Taube växte upp på Vinga fyr utanför Göteborg. Att ett museum till hans ära ska ligga i hemstaden Göteborg känns självklart för Göran Gynne och Taubesällskapet. Nu hoppas han på att göteborgarna ska vakna och protestera mot Lisebergs agerande. Annars kan han och Taubesällskapet tänka sig en helt annan lösning för att värna arvet av Evert Taube.

– Vi i sällskapet kommer absolut stödja en lokalt protest mot Liseberg här i Göteborg. Om inte det händer så får vi väl öppna något i Stockholm istället. Vi är flera entusiaster som pratat om det, vi måste se till att det finns ett Taubemuseum.

Enligt Lisebergs ledning kommer museet hållas stängt i år och nästa år. Efter det är det oklart vad som händer.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer