Inget mordförsök på Vilks enligt hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten i Göteborg fastställer tingsrättens friande dom mot de tre män som åtalats för att ha förberett ett mord på konstnären Lars Vilks.

Männen friades i tingsrätten, i ett mål som riktade världens blickar mot Göteborg, och där det talades om islamistiska terrorister. De dömdes bara för brott mot knivlagen och efter att fallet tagits upp i Hovrätten görs där samma bedömning.

Åklagarens nya bevisning i hovrätten bestod bland annat av ljudfiler från en av de anklagades mp3-spelare och delar av en film om attentatet 2008 mot den danska ambassaden i Islamabad.

Lars Vilks

Nya bevisningen verkningslös

De anklagade har påpekat att de, eftersom de inte förstår arabiska, ens brytt sig om eller känt till sångtexten i de låtar som åklagaren hänvisat till för att bevisa deras mordplaner på Lars Vilks.

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att det finns en rad omständigheter som är besvärande för de åtalade. Alla tre bar kniv när de greps på Göteborgs centralstation, och de har lämnat felaktiga uppgifter om vad de har gjort dagarna innan.

Men enligt hovrätten finns det inget konkret som binder de åtalade till åklagarens påstående att de hade för avsikt att mörda Lars Vilks, även om de inte var främmande för att använda ett visst våld.

”Inte främmande för att bruka kniv”

Hovrätten skriver i domen att mycket tyder på att de åtalade ”varit inställda på att inte bara föra en diskussion med Lars Vilks, utan också velat iscensätta ett uppträdande och då inte skulle ha varit främmande för att bruka knivarna”. Däremot kan man inte dra slutsatsen att männen ”vid förberedelsehandlingen hade beslutat sig för att beröva Lars Vilks livet”, anser hovrätten, som är enig i sin dom.

De tre åtalade kommer sannolikt att begära ett skadestånd från staten för att de satt häktade i tre och en halv månad 2011. Ansökan riktas i så fall till Justitiekanslern, som också beslutar om ett eventuellt belopp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lars Vilks

Mer i ämnet