Kenneth Edström tillsammans med sin portugisiska vattenhund Ziggo. Det var husses privata initiativ som ledde till att en kropp hittades. Foto: Privat

Hunden Zigge hittade platsen där kvinnan låg i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Tack vare Kenneth Edström, 69, och hans portugisiska vattenhund Zigge, 7, hittades en död kvinnokropp i vattnet. Alla förmodar att det är den försvunna 24-åringen från Grästorp.

– Hon hade nog aldrig hittats om vi inte gjort det nu, säger han.

Kenneth Edström var med och startade Missing People i området 2013. Efter en tid började han samarbeta med en person vars hund hade tränats för att hitta döda kroppar.

– Jag hjälpte till med att lokalisera ett antal döda personer. Jag tyckte det var så fascinerande med hundens förmåga att jag skaffade en själv, berättar han för SVT Nyheter Väst.

Letade på egen hand

På egen hand började han leta i Forshall-området i Grästorp för att försöka hitta den unga kvinna som försvunnit.

Zigge markerade då från strandkanten på ett par ställen, som gjorde att hans husse förstod ungefär i vilket område kvinnan kunde finnas. Kenneth Edström frågade en bekant om inte han kunde hjälpa till med båt. Det var inga problem.

– Tidigare hade det inte gått att köra där med båt, men nu hade strömmen lugnat ner sig såpass att det gick, säger Kenneth Edström.

Skällde våldsamt

Vid det andra söktillfället markerade Zigge tydligt genom att skälla våldsamt och slå med ena tassen mot Kenneth Edströms arm. Dykare kallades till platsen.

– Jag sa till dykarna att utgå från det stället men söka tio-femton meter upp, med tanke på strömmen.

Kort därpå träffade dykarna rätt. Polisen säger att signalement och annat stämmer helt med den försvunna kvinnan, men väntar på besked från Rättsmedicinalverket för att kunna fastslå detta.

Bra att få svar

Familjen har underrättats om att det troligen är den försvunna som hittats.

– Jag har lokaliserat runt tjugo personer i vatten. Och mitt i bedrövelsen blir anhöriga också lättade över att ha fått ett svar, säger Kenneth Edström.

Enligt honom skulle kvinnan troligen aldrig hittats om man inte träffat på henne nu.

– Det beror på hur hon hittades, men jag kan inte gå in på några detaljer där med tanke på polisutredningen, säger han.

I klippet nedan kan du höra Jimmy Sandberg, en av de fyra fritidsdykare som fann kvinnan i vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.