I Eftersnack ikväll – Nya tidens välgörenhet

Publicerad

Bort med insamlingsbössor och dåligt samvete! Just nu arbetar flera unga marknadsförare i Göteborg mot samma mål: Modern välgörenhet ska göra alla till vinnare.

I kvällens Eftersnack medverkar Jessica Nauckhoff från Faktum och Simon Eisner som grundat stiftelsen Gemensamt engagemang.
Faktum, som mest är kända för försäljning av tidningen med samma namn, ger ingenting helt gratis till de hemlösa. Och ingen ska heller skänka pengar till Faktum utan att få någonting tillbaka. Ett exempel på hur tanken omsätts i praktiken är den sopplunch som Faktum serverar på Uppåt Framåt i Göteborg en dag i veckan. Utöver självkostnadspriset uppmanas matgästerna att lämna ett valfritt belopp som går till de hemlösa. Efter en dryg månad med i genomsnitt 150 betalande lunchgäster per tillfälle, kan man konstatera att projektet är en succé.
I oktober kommer Faktum lansera nästa koncept, ”Vi förtjänar bättre”. Mottot syftar dels på de hemlösa men också på konsumenterna som erbjuds köpa snygga produkter från unga, lokala formgivare.

– Det är som ett äktenskap. Ska förhållandet hålla i längden utan att någon drar sig ur måste båda parter ge och ta, säger Jessica Nauckhoff, marknadsförare på Faktum.

Också göteborgsbaserade stiftelsen Gemensamt engagemang arbetar med nya grepp.
– Det ska vara enkelt att skänka och vi som sysslar med välgörenhet måste bli mycket mer moderna, menar Simon Eisner, grundare av stiftelsen Gemensamt engagemang, som jobbar med att ta till vara på företags överproduktion och fördela den till behövande i Göteborg. Genom sökverktyget Georg kan såväl allmänhet som företag idka välgörenhet direkt på nätet.

Hör mer om Jessica Nauckhoffs och Simon Eisners tankar kring modern välgörenhet i Eftersnack ikväll klockan 22.27.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer