18 personer döms i Sveriges största assistanshärva. Foto: Polisens förundersökning

18 döms i Sveriges största assistanshärva

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade Göteborgs tingsrätt domen i det stora assistansfuskmålet där 22 personer åtalas. 18 personer döms i målet och 14 personer får fängelsestraff. De döms för grova bidragbrott och ska ha fuskat sig till över 43 miljoner kronor.

Det var i april 2021 som åtal väcktes mot personer kopplade till ett Göteborgsbaserat assistansföretag som misstänktes ha överdrivit eller hittat på behov hos vårdtagare, och på så vis kommit över 43 miljoner kronor från svenska myndigheter. I ett fall misstänkte man att närmare 20 miljoner kronor betalats ut felaktigt genom åren för en och samma kvinnliga brukare.

– Det är väldigt allvarlig brottslighet, man har under en längre tid vilselett Försäkringskassan och Göteborgs stad, säger domaren Eva Alsin.

Döms till fängelse

Tingrätten frikände fyra personer helt och 14 personer dömdes till fängelsestaff. Straffen är mellan sju år och tio månader långa. Övriga fyra döms till villkorliga straff och dagsböter.

Enligt domen är det fyra personer som har fått över 40 miljoner kronor felaktigt utbetalade från svenska myndigheter. Brottsrubriceringarna är bland annat grovt penningtvättbrott, grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. Det är en av de största härvorna med så kallat assistansbedrägeri i Sverige.

– Brottsligheten är uppdelad på det sättet att brukarna har ett kluster av brottslighet omkring sig med assistenter och huvudpersonerna som organiserat upplägget, sa åklagaren Petter Lundgren till SVT Väst tidigare.

Omfattande åtal

Utredningen bakom åtalet är omfattande. Polisen kartlade i över ett år transaktioner, resor och journaler för flera olika brukare som assistansföretaget hade hand om.

Förundersökningen innehåller bilder och filmklipp på när personer, som på pappret behöver omfattande hjälp, får stora summor assistansbidrag, rört sig obehindrat i mataffärer och deltagit i festligheter som barnkalas och bröllop. I Förundersökningen innehåller även bilder på kvitton över inköp av lyxprodukter som märkeskläder och dyra väskor.

I klippet nedan ser du en av filmerna som varit en del av åklagarens bevisning i målet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.