Caroline Laursen, sjuksköterska på Sahlgrenska. Foto: SVT

Ilska bland personalen

Uppdaterad
Publicerad

Igår tog han bladet från munnen. Efter att regionens högsta politiker uttalade sig har personalen på akuten på Sahlgrenska universitetssjukhuset ilsknat till ännu mer.
– Han gör så att vår bedömning av patiensäkerheten är inkompetent, säger Caroline Laursen som är sjuksköterska.

Hon ska precis gå på sitt pass. Den här kvällen vet hon inte vad som väntar, hon vet bara att med största sannolikhet blir det stressigt och att många patienter kommer att få vänta på vård.

– Vi tar ett ansvar för medborgarna och för patienterna eftersom vi upplever att detta måste komma fram och det som händer. Vi tar också ett ansvar för oss själva och för vår egen arbetsmiljö. Men genom att en politiker uttalar sig så här känner vi att vi inte får något stöd alls och att han inte ser det som vi beskriver, säger hon och berättar om en besvikelse över Johnny Magnussons ord.

Förvånad över Magnussons uttalanden

Den senaste tiden har vi berättat om stängda vårdplatser som har gjort att patienter har fått vänta på vård i upp till tre dygn, om att chefer på Sahlgrenska universitetssjukhuset har larmat om att man inte längre kan garantera patientsäkerheten och personalen har manifesterat.

Under torsdagen uttalade sig regionens ordförande, moderaten, Johnny Magnusson för första gången. Han sade att han känner sig helt trygg med att alla patienter som kommer in till akuten får en adekvat vård och fortsatte med att säga att de som är mest sjuka får den vård de behöver.

– Det gör mig väldigt förvånad hur en politiker som inte har den insynen i vården kan uttala sig på detta sätt. Han har i alla fall inte den insyn i form av att vara där i det akuta läget som pågår. Det är som att den bedömning vi gör som yrkesmänniskor inte är korrekt, säger Caroline Laursen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

vårdkris

Mer i ämnet