Kexfabriken i Kungälv utreds för eventuell flytt till Lettland Foto: SVT

Ilska efter beskedet om Göteborgs kex: ”Bojkotta skiten”

Publicerad

Många är arga och besvikna över att kexfabriken från 1888 i Kungälv eventuellt kommer att flytta till Lettland.

”Kommer omgående att sluta äta kex därifrån, ska se till att alla jag känner gör likadant” skriver en person på sociala medier.

På torsdagen kom beskedet om att Göteborgs kex ägare Orkla Confectionery & Snacks Sverige överväger att flytta kexproduktionen till Riga i Lettland.

Enligt företaget så har beslut inte fattats än och om flytten skulle bli av så blir det inte förrän om flera år.

Göteborgs kex

SVT Nyheter Väst träffade några Kungälvsbor efter att beskedet blivit offentligt i går.

Ulrika Hägg är förvånad över beskedet Foto: SVT

– Det är förvånande. Det har alltid legat där och ska alltid ligga där. Alla känner någon som jobbar på ”kexet”, säger Ulrika Hägg.

Christina Rönnmark tycker att vi måste värna om arbetena.

– Vi behöver den här typen av arbeten i Sverige också. Det ska finnas jobb för alla, säger hon till SVT.

Christina Rönnmark tycker vi måste värna om arbetena Foto: SVT

Blir av med sin kultur och identitet

Reaktionerna på sociala medier, som vår Facebook-sida, och på SVT Nyheter Västs hemsida lät inte heller vänta på sig, och det var upprörda känslor.

”Riktigt tråkigt för Kungälvs kommun som nu kan bli av med en del av sin identitet och kultur. 130 år är en lång tid och jag kan förstå att man behöver göra något. Kanske hade det räckt med att Kungälvs kommun tagit fram mark i Rollsbo men att flytta hela rasket till Riga är väl det som ger mest pengar i Orklas fickor. Historia, identitet och kultur betyder inget i denna världen.”

Fabrikens historia och minnen av fabriken är många.

”Dit åkte jag på 50-talet och köpte 2:a sortering. Mmm så gott! Vi bodde några kilometer därifrån då. Mitt uttal av ordet kex har jag därifrån och jag ändrar inte på det.”

Och lika självklar som bröddoften från Pågen i Göteborg, är kexlukten från Göteborgs kex i Kungälv.

”Tycker ju om att de luktar kex i Kungälv ju.”

Många vill bojkotta

Flera av de som kommenterat flytten på Facebook skriver löfte om att sluta köpa kexen.

”Kommer omgående att sluta äta kex därifrån, skall se till att alla jag känner gör likadant.”

”Så finns det inget kvar snart! Det går bra, de anställer en massa folk. Det går nu jättebra! Och sedan drar man för att tjäna mer pengar! Bojkotta skiten i stället!”

De flesta som kommenterar ser anledningen till flytten att ägarna bara ska tjäna pengar, medan andra har förståelse och anklagar Sveriges skattepolitik.

”Så går det när man straffbeskattar företag ut ur landet... höjer man skatt på företag så flyttar företaget och svenska jobb går förlorade.”

Men det finns också flera som bidrar med förslag och alternativ till en eventuell flytt. Rollsbo och Arntorp är två av förslagen att flytta fabriken till i stället för Riga.

”Flytta kexet till Rollsbo och bygg vidare på strandpromenaden plus ett fint kafé, några träkåkar i gammal stil med snickarglädje, en restaurang ...”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs kex

Mer i ämnet