Kexfabriken i Kungälv Foto: SVT

Politikerna efter Orklas besked: ”Det finns mark”

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags kom beskedet: Göteborgs kex utreds för en flytt till Lettland och 350 arbeten står på spel. Ägarna Orkla menar att det saknas mark i Kungälv, men det håller inte kommunens politiker med om.

Det var i torsdags som ägarna till kexfabriken i Kungälv gick ut med chockbeskedet om planerna på att flytta verksamheten till Riga i Lettland. De norska ägarna Orkla säger att det beror på platsbrist. Fabriken kan inte expandera där den ligger omgiven av bostäder och Nordre älv.

Men från kommunens sida så tror de inte att markfrågan är det centrala. Företaget har fått flera erbjudanden på mark eftersom nuvarande område är begränsat för utbyggnad.

Göteborgs kex

– Vi har erbjudit dem mark flertalet gånger, de har till och med erbjudits gratis mark, men det verkar inte spela någon roll, säger Anders Holmensköld (M) oppositionsråd i Kungälv.

Anders Holmensköld (M) Foto: Pressbild Kungälvs kommun

Han berättar att de haft samtal med Orkla sedan oktober.

– Att det skulle handla om mark är spel för galleriet, däremot så är en industriarbetares lön i Lettland bara 17-18 procent i av en industriarbetares lön i Sverige, men inget företag som flyttar utomlands går ut och anger den anledningen.

Trots beskedet är han glad över att Orkla gav informationen tidigt.

– Man tänker självklart på alla de som arbetar på fabriken, men det är där vi som kommun kan hjälpa så att ingen behöver gå arbetslös om det nu blir beslut om flytt.

”De har redovisat sitt vägval”

Just nu är kommunens politiker i en informationsprocess.

– Detta är Orklas beslut, vi kan inte gå in och bestämma en sådan här sak. Nu har de redovisat sitt vägval och vi är i en informationsprocess där alla partier ska få information, sedan tar vi upp det på kommunstyrelsens möte om två veckor, säger kommunalrådet Miguel Odhner (S).

Miguel Odhner (S) Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Har Orkla frågat kommunen om mark?

– Nej, men vi har fört samtal med dem i decennium och visat dem olika platser för en till eventuell fabrik. Vi har hela tiden räknat med att kexfabriken ska ligga kvar här, vi har haft samtal men inte förhandlat med dem. Det finns mark.

Förhandling mellan facket och Orkla

Förste vice ordförande Maria Kjellberg (Mp) berättar att det nu främst är en process mellan Livsmedelsarbetareförbundet och Orkla.

– Det kommer att gå upp som en informationspunkt på nästa kommunstyrelsemöte. Men framförallt är det en process mellan facket och Orkla just nu och den kommer ta flera månader.

Maria Kjellberg (Mp) Foto: Pressbild Kungälv kommun

Finns det mark i kommunen?

– Ja visst finns det. Vi har flera företag som är intresserade av att etablera sig och marken finns. Orkla har gjort en analys efter att de titta på flera olika scenarier men ändå kommit fram till detta, även om de ännu inte tagit slutgiltigt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs kex

Mer i ämnet