Förra veckan kom beskedet att Göteborgs kex produktion kan komma att flyttas till Lettland. Foto: SVT

Orklas svar till politikerna om markfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Kungälvs politiker menar att det finns möjlighet att expandera kexfabriken i kommunen och att Orkla fått erbjudanden om annan mark. Men Orkla i sin tur säger nu att det aldrig handlat om en markfråga.

Enligt Kungälvs politiker så har kommunen erbjudit flera olika platser där Göteborgs kex och dess ägare Orkla skulle kunna bygga. Men Orkla anser ändå att en flytt till Riga är det bästa alternativet för fabriken.

I ett mejl svarar kommunikationchefen Ulrika Sten och skriver att de aldrig har angett markbrist som anledning.

Göteborgs kex

– Vi har angett det nuvarande geografiska begränsade läget som anledning till att påbörja förstudien som genomförts över alternativa möjligheter för framtida långsiktiga försörjning av kex inom koncernen.

Orkla anser att en flytt till Riga är det bästa alternativet, varför?

– En flytt till en ny och modern fabrik utanför Riga är det bästa alternativet enligt den sammantagna bedömningen. Kostnadseffektivitet är dock självklart en viktig parameter i den här typen av affärsanalys, det är en av de faktorer vi tittat på.

Ingen medarbetare ska stå arbetslös

De fackliga förhandlingarna inleds nu enligt kommunikationschefen och därefter kommer beslut fattas om en eventuell flytt.

Vad har ni som ägare för ansvar för de som arbetar i fabriken?

– Vi har ett stort ansvar för våra medarbetare i fabriken. Om vi tar beslut om att flytta produktionen till Riga så är vår ambition att ingen medarbetare ska stå utan arbete eller sysselsättning den dagen vi flyttar. Gemensamt med kommunen och Arbetsförmedlingen kommer vi göra det vi kan för att hjälpa medarbetarna till omställningen, skriver Ulrika Sten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs kex

Mer i ämnet