Halima Sheikh Muhiadiin sörjer sin pappa imamen som av många ansågs vara en liberal röst bland muslimer i Göteborg. Foto: SVT

Känslosam begravning av känd imam i Göteborg – dog i corona

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan gick han bort i covid-19 efter en tids behandling på intensiven på Sahlgrenska sjukhuset. Imam Abdrirahmaan Sheikh Muhiadiin Eli från Hisingen begravdes under fredagseftermiddagen i Göteborg.

I klippet ovan hör du dottern Halima Sheikh Muhiadiin berätta mer om sin pappa och sorgen efter honom.

Abdrirahmaan Sheikh Muhiadiin var en respekterad och känd imam runtom i Göteborg och i andra delar av landet. Han ledde en liberal muslimsk församling i Bergsjön och arbetade som språklärare på Bergsjöskolan sedan många år tillbaka. När Mona Sahlin var nationell samordnare mot våldsbejakande extremism satt han även i en rådgivande grupp.

Coronaviruset i Västsverige

För en månad sedan blev han sjuk i covid-19 och vårdades på Sahlgrenska under tre veckor men han avled i fredags, för en vecka sedan. Han blev 49 år gammal.

Polisen: ”En god kraft”

Även andra vittnar om att den bortgångne imamen spelade en viktig roll i lokalsamhället. I mars sköts hans son till döds, och imamen uppmanade då till lugn och vädjade om att ingen skulle hämnas i familjens namn.

– Det som var väldigt bra var att han försökte lugna stämningen bland ungdomarna i området och det uppskattade vi mycket, säger Jörgen Thorén, chef för lokalpolisområde Hisingen.

Corona stoppar många från ett sista farväl

Under fredagseftermiddagen begravdes Abdrirahmaan Sheikh Muhiadiin Eli i Göteborg. Hundratals ville ta ett sista farväl av honom och med tanke på corona delades människorna upp i mindre grupper under avskedet.

I klippet nedan syns delar av begravningsceremonin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet