Påfågeltarantella på Nordens Ark. Foto: Foto: Jimmy Helgesson

Indisk giftspindel ska räddas på Nordens ark

Publicerad

Den kan bli hela 20 centimeter lång när den är utsträckt och finns bara i ett litet område i centrala Indien. Nu ska den räddas av djurparken Nordens ark i Bohuslän.
– Det är en påfågeltarantella som är giftig men inte dödlig, säger Jimmy Helgesson, djurvårdare på Nordens ark.

På Nordens ark finns både stora och små djur, och den nya Påfågeltarantellan hör till de mindre som finns på djurparken i dag.

– När den sträcker ut sig, två benpar framåt och två benpar bakåt, kan den bli 20 centimeter lång. Den här honan är inte fullvuxen ännu så hon är 15 centimeter, säger Jimmy Helgesson, till SVT Nyheter Väst.

Jimmy Helgesson, djurvårdare på Nordens ark.

Påfågeltarantellan bor i hålor i höga träd i centrala Indien, och den äter mest flygande insekter, som de fångar i sina trattformade nät. Artens överlevnad hotas av både skogsavverkning och handel med exotiska djur. Honorna kan bli tio till femton år gamla medan hanarna bara blir omkring tre år.

Hanarna kan bli uppätna

– Allra oftast inom insektslivet så är honorna mer långlivade. Hanen kan till och med bli uppäten när de parar sig.

Nu finns bara en hona av arten på djurparken, men tanken är att de inom ett års tid ska få hit fler och att de ska föröka sig. Varför giftspindeln bara finns på ett sådant begränsat område i Indien är oklart. Den finns inte någon annanstans i världen och enligt Jimmy Helgesson är det så med många arter. Det kan bero på att den inte har kunnat sprida sig, eller är nischad på en speciell naturtyp, växt, träd eller liknande. Målet är att nya spindlar ska kunna sättas ut i Indien.

– Den är akut hotad och med detta visar vi att Nordens ark är jobbar med alla hotade djur, oavsett storlek.

Hur giftig är den?

– Den är giftig men inte dödlig. Bettet är ganska smärtsamt och man kan känna symptom i upp till en vecka om man har otur. Det kan handla om värk, svullnad, feber och kramper, säger Jimmy Helgesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer