På Nordens ark avlivar man också friska djur, till exempel skogsvildrenar. Foto: TT

Nordens ark avlivar friska renar

Uppdaterad
Publicerad

Friska djur avlivas inte bara på Borås djurpark utan även på till exempel Nordens Ark i Bohuslän. Något som ifrågasatts av många men som enligt parken är helt naturligt.

– Vi ser till att djuren har det bästa liv de kan ha, men djur lever och dör, det vet vi, säger zoochefen Ewa Wikberg.

Friska djur avlivas regelbundet på djurparken Nordens ark rapporterar tidningen Bohusläningen. Några exempel på djur som avlivas är skogsvildren och skruvhornsgetter.

– Bland getterna föds det killingar av båda könen. Det gör att det kan bli ett antal handjur som inte kan användas i avel. När hanarna blir könsmogna kommer inte avelsbocken att tolerera dem i familjegruppen utan dessa stöts då brutalt ut. Då avlivar vi dem i vissa fall, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens ark till tidningen.

Avlivningar på Borås djurpark

”Djur lever och dör, det vet vi”

SVT Nyheters granskning visar att flera lejonkullar som fötts på Borås djurpark de senaste åren har avlivats trots att de varit fullt friska. Även Nordens ark i Bohuslän avlivar regelbundet friska djur enligt Bohusläningen.

– Jag tycker inte att det här är en nyhet. Djur lever och dör, det vet vi om. När vi jobbar med en djurart har vi ett totalansvar. Vi ser till att djuren har det bästa tänkbara liv de kan ha och vi har en helt fantastisk djurvårdspersonal i Sverige, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens ark till Bohusläningen.

LÄS MER: Borås djurpark: Därför avlivar vi friska djur

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avlivningar på Borås djurpark

Mer i ämnet