Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Stenberg är vd för hamnen i Uddevalla och berättar om vilka problem man får nu när E6, Bohusbanan och järnvägen är avstängda. Hör honom berätta i klippet ovan. Foto: George Adam / SVT

Infrastruktur i Uddevalla avskuren: ”Blir ett nationellt problem”

Uppdaterad
Publicerad

E6:an är avstängd efter skredet, Bohusbanan är stängd för reparation och nu är även järnvägen mellan Herrljunga och Uddevalla stängd – infrastrukturen i tätorten begränsas allt mer.

– Hamnens logistik är baserad på järnvägen men det är inte alls i omfattning till dödsfallet, det är fruktansvärt. Våra problem är helt underordnat, säger Ulf Stenberg som är vd på hamnen i Uddevalla.

Först stängde Bohusbanan söderut av för reparation. Sedan kom jordskredet i Stenungsund som tvingade E6 att stänga för trafik. I måndags inträffade en allvarlig tågolycka vid Ramseröd utanför Uddevalla och järnvägen mellan Herrljunga och Uddevalla fick stänga. Den väntas vara avstängd i minst två veckors tid.

– Det värsta är såklart dödsolyckan, men när verkligheten börjar komma tillbaka är det viktigaste att vi får klara datum för när saker och ting kan vara ordnat, det är en stor ovisshet, säger Henrik Sundström (M), kommunalråd i Uddevalla.

Tågolycka med lastbil i Uddevalla

Tung trafik till redan belastade vägar

I nuläget finns inga exakta slutdatum för när trafikförbindelserna kan öppnas upp igen, och gods som tidigare levererades via järnväg får nu transporteras på andra sätt.

– Ett fullt järnvägslass motsvarar ganska många fulla lastbilar, då kommer ytterligare tung trafik flytta till redan belastade vägar, säger Sundström.

Enligt Uddevalla hamn går 50 procent av godset de hanterar in och ut i hamnen via järnvägen.

– Det är gods som nu måste omdisponeras eller försenas, och försening blir det per automatik, säger Ulf Stenberg, vd på Uddevalla hamn.

Men problemet är större än så, menar Henrik Sundström.

– Det är inte bara kommunens infrastruktur som påverkas, det blir ett nationellt problem när järnvägsförbindelser till och från Uddevalla hamn är avskurna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolycka med lastbil i Uddevalla

Mer i ämnet