Politikerna gick på utredarens förslag: För dyrt med blodbussar inom NU-sjukvården. Foto: SVT

Inga blodbussar till Bohuslän och Dalsland

Publicerad

Höga kostnader, brist på utbildad personal och inget egentligt behov av mer blod. Utredningen som Västra Götalandsregionen gjort om möjligheten att införa blodbussar inom NU-sjukvårdens område säger tydligt nej. Och politikerna gick på utredarnas linje.

Larmen om blodbrist på sjukhusen kommer regelbundet. När vi rapporterade om ett akut läge i vintras hörde mängder av före detta blodgivare av sig till SVT: De som vill lämna blod, men som inte längre har möjlighet och tid sedan blodgivningscentralerna i Strömstad, Lysekil och Bäckefors lades ner 2014.

För långt till blodcentralen

Lotta Krafft i Ed är besviken efter beskedet från politikerna. Foto: SVT

Så här skrev Lotta Krafft i Ed:

”Vart givare i många år, men sen jag flyttade till Ed i Dalsland, blir det inte av längre. Tyvärr för långt att åka, Antingen Uddevalla eller Trollhättan... ”

Sjukvårdpolitikerna reagerade snabbt på den massiva kritiken och tillsatte en utredning om möjligheten att införa blodbuss i inom NU-sjukvården.

Vid gårdagens styrelsemöte blev det dock ett nej.

Ingen blodbrist över tid

– Utredningen visar att vi faktiskt är välförsörjda med blod över tid, säger Peter Heie (C), ordförande i NU-sjukvårdens styrelse. Och rent ekonomiskt krävs det att väldigt många lämnar blod på varje ställe den stannar för att alls skulle fungera ekonomiskt.

Kostnaderna för lokaler och utrustning, etablering och förvaltning är de främsta orsakerna till att det inte blir någon blodbuss. Men utredningen konstaterar också att en buss skulle bli svår att bemanna. Bristen på biomedicinska analytiker gör det redan svårt att bemanna de två blodcentraler som finns idag.

Besvikelse i Ed

Och Lotta Krafft säger att hon är djupt besviken.

– Jag trodde verkligen att det var en lösning på gång i och med att politikerna reagerade, säger hon. Och att de plötsligt säger att de inte har behov av mer blod efter alla gånger de vädjat om det är ju inte klokt.

– Jag har stor förståelse för att det stressar människor som vill hjälpa när sjukhusen går ut och larmar om blodbrist, säger Peter Heie (C).

– Men faktum är att vi har ett system som gör att vi kan köpa blod från annat håll när det blir akut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.