Agnebergsgymnasiet i Uddevalla. Foto: SVT

Inga planer att sluta med lärarluncher i Uddevalla

Publicerad

Kungälv kommuns beslut att inte längre låta skolpersonal köpa skollunch har väckt stor uppmärksamhet.
Men i närliggande Uddevalla kommun finns inga sådana planer.
– Det är bra när det är vuxna i matsalen, det skapar mer ordning och trygghet, säger Ulrika Eriksson, enhetschef för skolmaten inom Uddevalla Gymnasieskola.

Det har varit mycket kritik mot Kungälv kommuns beslut att stoppa lärare och kommunanställda från att köpa skollunchen. Från oktober kommer endast de pedagogiska luncherna behållas, vilket bland annat kritiserats av bland annat Lärarförbundet.

I Uddevalla kommun där gymnasieskolan har 3000 elever har man inga planer på att sluta ge de 400 i personalen möjlighet till skolmatslunch.

Kungälvs hänvisningar till att det skulle strida mot konkurrenslagstiftningen, eller vara lagkrav mot överproduktion av mat, är inget som Ulrika Eriksson, enhetschef för skolmaten inom Uddevalla Gymnasieskola, stött på tidigare.

– När det kommer till överproduktion är det inte personalen utan eleverna som är problemet. De kan till exempel få för sig att äta på stan istället för i skolan och då är det svårt att beräkna åtgången, säger hon.

Skapar ordning och trygghet

Kommunen har däremot haft uppe frågan om personalen skulle kunna få köpa överbliven mat från tidigare dagar, för att minska på svinnet. Men på den punkten blev det ett nej, på grund av skattetekniska skäl.

Men Ulrika Eriksson utesluter inte att besluten i Kungälv kan komma att lyftas inom Uddevalla kommun. Personligen ser hon stora fördelar med att personalen ges möjlighet att äta med eleverna.

– Det är bra när det är vuxna i matsalen, det skapar mer ordning och trygghet, säger hon.

Förutom trygghetsaspekten ser Ulrika Eriksson ser också att personalen kan få en annan viktig påverkan.

– Det är bra att eleverna ser att lärarna äter av maten. Den är ju alltid omdiskuterad, säger hon.

Nedan kan du höra ett klipp om kritiken mot Kungälvs beslut:

Stopp för skolmat till lärare i Kungälv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer