Integrationspolis Ulf Boström och Kalssom Kaleem, medieansvarig vid Göteborgs moské, tror att samverkan mellan polisen och moskéerna kan ha lett till att Rasmus Paludans besök i Göteborg inte ledde till kravaller. Foto: SVT

Inga upplopp i Göteborg under Paludans besök – kan ha berott på samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Den 26 februari i är genomförde den danske högerextremisten och koranbrännaren Rasmus Paludan en demonstration vid Frölunda torg där han framförde sitt anti-islamiska budskap i megafon. Det var en stor polisinsats på plats, men det blev inga upplopp så som skett de senaste dagarna bland annat i Örebro. Anledningen till lugnet i Göteborg kan vara ett samarbete mellan polisen och stadens moskeér.

Bilderna från påskhelgens upplopp runtom i Sverige där hundratals personer kastade sten mot polis och tände eld på polisbilar i samband med den danske högerextremisten och koranbrännaren Rasmus Paludan närvaro dominerar fortfarande nyhetsflödet.

I februari var han i Göteborg men då gick det förhållandevis lugnt till. Demonstrationen pågick i flera timmar under stor polisbevakning bakom uppsatta staket nära Frölunda kulturhus där Rasmus Paludan framförde sitt anti-islamiska budskap – men utan att det åtföljdes av upplopp och stenkastning mot polis.

En av anledningarna till lugnet kan vara att polisen och bland annat Göteborgs moské har samarbetat.

– Vi har en samverkansgrupp där vi samarbetar med polisen. Där bestämde vi oss för om att gå med ett budskap till imamerna i Göteborg att när Rasmus Paludan kom till Göteborg så skulle han ignoreras, säger Kalssom Kaleem som är sekreterare vid Göteborgs moské.

Uppmanat till lugn under fredagsbön

Ulf Boström, integrationspolis i Göteborg, bekräftar att han varit ute och pratat med företrädare för de muslimska församlingarna inför Paludans demonstration och uppmanat dem att mana till lugn under fredagsbönen.

– Jag sa att det bästa de kunde göra var att skicka dit en representant med blommor, ge dem till Paludan, och önska honom en trevlig vistelse i Sverige. Och sedan gå därifrån, berättar han.

Han ser dock helgens upplopp som ett misslyckande för polisens organisation och arbete genom åren och mer om det kan du se i intervjun här.

Moskén uppmanade till lugn

Enligt Kalsson Kaleem har Göteborgs moské gått ut med budskapet och manat till lugn i samband med Paludans besök i Göteborg två gånger i samband med fredagsbönen.

– Men vi kan ju inte nå alla och alla människor tolkar detta individuellt, säger Kalssom Kaleem.

Både Boström och Kaleem tror att polisens och imamernas samarbete ledde till det relativt lugna mottagande den danske politikern fick i Göteborg.

– Muslimer blir ledsna när man begår våldshandlingar mot deras religion. Men den gigantiska majoriteten av muslimer i Sverige agerar inte med våldshandlingar när de tycker någonting är fel i samhället, säger Ulf Boström.

Ulf Boström sitter som politisk vilde i Göteborgs kommunfullmäktige. Tidigare var han aktiv i partiet Demokraterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stadsbuss sattes i brand efter upplopp i Malmö natten till söndagen – se de dramatiska bilderna i klippet. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet