Inge Nygård flyttade från Norge till Sverige men kallades fortfarande till sjukhus i hemlandet när han fick cancer – sen fick han fakturan med den hårresande summan 800 000 kronor. Foto: NRK

Inge, 68, fick sjukhusnota på 860 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Norske Inge Nygård flyttade till Strömstad i Sverige, men fortsatte kallas in till sjukhuset i Norge. Nu krävs han på över 860 000 kronor.

Precis som drygt 2 000 andra norrmän har Inge flyttat till Strömstad i Bohuslän, bara två mil från gränsen till Norge. Flyttlasset gick 2014 och Inge kunde fortsätta jobba och betala skatt i Norge.

För några år sedan drabbades Inge av cancer i magsäcken. Han har opererats flera gånger och har tvingats äta medicin under långa perioder – med kraftiga biverkningar som följd. Efter att han flyttat till Strömstad fortsatte han att nyttja sjukvården i Norge.

Fick faktura på 860 000 kronor

I januari i år fick han en räkning från ett sjukhus i Norge på svindlande 801 000 norska kronor, motsvarande drygt 860 000 svenska, skriver norska NRK.

Det var Strömstad tidning som först rapporterade om det.

Det var priset för medicin, operationer och läkarkontroller från det att han i april 2017 gick i pension. Då ändrades nämligen reglerna kring hans rätt till sjukvård i Norge, när han inte längre jobbade i landet. I stället borde han ha sökt sig till den svenska sjukvården.

Trots det fortsatte sjukhuset att kalla honom.

– Ingen som jag har träffat inom vården har sagt ett ord om det här. Breven har skickats till min svenska adress. Ändå har ingen sagt någonting, säger Inge Nygård till SVT Nyheter.

Blev inlagd akut

Vid ett tillfälle tog sig Inge till ett sjukhus i Strömstad. Därifrån skickades han till sjukhuset i Norge där han blev inlagd akut, något han nu fakturerats för.

– När man är i den situationen funderar man inte på om man är på rätt sjukhus. Man funderar på om man ska få bli frisk igen som patient, säger han.

”Sunt förnuft kommer vinna”

Nu har Inge tagit hjälp av en advokat som menar att Inge har rätt till att uppsöka vård utomlands, och sedan få det återbetalat av svenska staten.

Enligt honom borde räkningen ha skickats till svenska myndigheter och inte till Inge. Från det norska sjukhusets sida säger man att man inte kommer kräva några pengar förrän frågan är avgjord i Sverige, även om de menar att en del av ansvaret ligger hos Inge.

Inge själv är hoppfull om att frågan ska lösas. Nu väntar han på sin journal och andra handlingar från det norska sjukhuset i hopp om att landstinget i Västra Götaland ska kunna ta delar av kostnaden.

– Jag tror att sunt förnuft kommer vinna i den här frågan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.