Foto: SVT

Ingen utbyggnad av dödens väg

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen utbyggnad av E20 till motorväg. Det presenterade Trafikverket i sitt förslag på kommande satsningar på väg och järnväg.

– Vår bedömning är att det räcker med en två plus ett väg, säger Håkan Wennerström regionchef på Trafikverket till SVT Västnytt.

När Trafikverket utrett de 17 dödsolyckor som inträffat på E20 under de senaste tio åren har man kommit fram till att 13 av dem kunde ha undvikits om det funnits mitträcke.

E20 i Skaraborg

Sju nya etapper

I planen för E20 som presenterades på fredagen ingår tre nya etapper utöver de fyra man redan fattat beslut om. Det handlar om sträckan förbi Vårgårda, den mellan Vårgårda och Vara, och den mellan Götene och Mariestad. Även om det inte blir en utbyggnad till motorväg kan man konstatera att E20 totalt får sju nya etapper med mötesfri väg inom 12 år.

Förslaget kritiseras

Motormännen kritiserar att inte hela E 20 prioriteras och görs till en säker väg.”Fram till 2020 väntas ytterligare mellan 25 till 30 personer omkomma och över 100 skadas svårt på E 20 genom Skaraborg om inte hela vägen mötessepareras”, skriver Jon Stenbeck, informationschef på Motormännen, i ett pressmeddelande.

Pengar till höghastighetsjärnväg

Tågpendlarna i Västra Götaland får också sitt i dagens förslag. Drygt tre miljarder läggs på att rusta upp Västra stambanan. En stor peng går också till att förbättra Olskroken vid Göteborgs central, som betecknas som en spindel i det västsvenska järnvägsnätet.

Redan i höstas ryktades det om planer på en höghastighetsjärnväg mellan Göteborg och Borås. De planerna realiseras nu i och med dagens förslag, även om den första prognosen att bli klar 2024 inte verkar hålla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E20 i Skaraborg

Mer i ämnet