Klart med miljardsatsning på E20

Uppdaterad
Publicerad

Efter 25 år av diskussioner och kamp för högre standard undertecknas på fredagen ett avtal som säkrar mer än 4 miljarder kronor till en utbyggnad av E20 genom hela Västra Götaland.

Avtalet innebär att E20 på hela sträckan blir mötesfri, alla tvåfältsvägar byggs bort och ersätts av 2+1-väg och på vissa delar fyfältsväg. Hastighetsgränsen kan då höjas till 100 kilometer i timmen. Med utbyggnaden tror experterna att antalet döda och skadade kan minska med uppemot 80 procent. Byggstart blir det vid Hova redan nästa år, men det dröjer till 2025 innan allt är färdigbyggt.

I dag saknar drygt 10 mil genom framförallt Skaraborg fortfarande mötesseparering. Olyckorna har under årets lopp varit många, i januari 2012 omkom en hel familj om fem personer i en trafikolycka i höjd med Vara

Staten, Västra Götalandsregionen och Skaraborgs kommunalförbund är de som skjuter till allra mest pengar till satsningen på E20. Men alla övriga kommuner i Västra Götaland, Västsvenska handelskammaren och Örebro län bidrar också till finansieringen.

Så mycket bidrar avtalsparterna med

Staten: 2,7 miljarder

Regionen: 671,5 miljoner

Skaraborgs kommuner: 546,5 miljoner

Övriga: 132 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E20 i Skaraborg

Mer i ämnet