Sju män dömdes för delaktighet i dödsskjutningen på Vår krog och bar, som slutade med två döda och åtta skadade. Foto: TT/Polisen

Inget skadestånd till morddömda

Uppdaterad
Publicerad

Tre män som dömts för inblandning i dubbelmordet på Vårväderstorget ville ha miljonskadestånd från staten, och hävdade att domstolarna inte gett dem rättvisa rättegångar. JK avslår ansökningarna.

Tre av de som dömdes för inblandning i dubbelmordet på Vår Krog & Bar på Vårväderstorget ville ha stora skadestånd från staten.

Männen har hävdat att de inte fick en rättvis rättegång i målet och att detta strider mot Europakonventionen.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Männen hävdar bland annat att hovrätten har hänvisat till ett vittne som inte hörts samt att:

”Tingsrätten och hovrätten har förbisett sitt ansvar och brustit i att se till att målet i objektiv mening var tillräckligt utrett för prövning av skuldfrågan.”

Männen har vänt sig till Justitiekanslern (JK) och velat ha skadestånd på 5 miljoner respektive 2,5 miljoner kronor.

LÄS MER: Här är männen som genomförde masskjutningen på Vår krog och bar

JK avslår begäran

Men JK delar inte männens åsikter och avslår ansökningarna. Bland annat skriver JK:

”Av utredningen framgår att anklagelserna mot  XX har prövats ingående av både tingsrätten och hovrätten samt att domstolarna även har prövat frågan om alternativa gärningsmän och händelseförlopp. Domstolarna har vidare på ett utförligt och noggrant sätt redogjort för utredningen i målet och hur de värderat denna.”

Två av männen dömdes till livstids fängelse för mord och försök till mord, och den tredje till fängelse i 14 år för medhjälp till mord och mordförsök.

LÄS MER: Dödsskjutningen på Vår krog och bar

Detta har hänt:

Den 18 mars 2015 inträffade en skottlossning på restaurangen Vår Krog & Bar på Vårväderstorget i södra Biskopsgården. Inne på restaurangen sköts en person ihjäl och åtta andra personer skadades fysiskt. I samband med att gärningsmännen lämnade restaurangen sköts en person ihjäl utanför entrén. Åtta personer åtalades for att på olika sätt ha medverkat till händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet