Inkomstklyftorna mellan barnfamiljer ökar

Uppdaterad
Publicerad

20 000 kronor per månad. Så mycket mer har en tvåbarnsfamilj att röra sig med idag än vid millennieskiftet, om barnen bor med två föräldrar. Men klyftorna mellan kommunerna i väst ökar.

Familjer med två föräldrar och två barn har fått det bättre sedan millennieskiftet, men skillnaderna mellan stad och landsbygd märks allt tydligare. Sämst inkomstutveckling i väst ser man i Dalslandskommunerna och i Gullspång, medan Mölndal, Partille och Härryda ligger bland toppkommunerna.

Katarina Nordblom är docent i nationalekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

– Nu när vi är inne i en högkonjunktur ser vi att lönerna har ökat. De allra flesta som arbetar har fått ganska rejäla ökningar, säger hon.

KARTA: Så mycket har inkomsterna ökat i din kommun

Skillnader mellan sektioner

Så har inkomsten förändrats för familjer med två barn i olika kommuner Foto: SVT

Skillnaderna mellan kommunerna kan ha flera orsaker, enligt Katarina Nordblom. En kan vara att man arbetar inom olika sektorer.

– Löneökningarna har varit större inom industrin är den kommunala sektorn, till exempel. Sedan ser vi att inflyttningen till storstäderna ökar under högkonjunktur. Då flyttar folk för karriärens skull, vilket ju innebär högre löner.

Katarina Nordblom säger att det är svårt att sia om vad de ökade skillnaderna mellan kommunerna kommer att leda till.

– Men får man stora klyftor innebär det stora påfrestningar socialt, vilket naturligtvis inte är bra, säger hon.

Katarina Nordblom. Foto: GU

Texten har uppdaterats. Tidigare kunde du läsa att siffrorna gällde familjer där båda föräldrarna arbetade, men även arbetslösa ingår i statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.