– Det passar inte alla familjer. Vi har vänner som har prövat, men inte trivts med det, säger Frida Oskarsson.
Ny statistik visar att familjer med två föräldrar och två barn i genomsnitt har 20 000 kronor mer att röra sig med än de hade vid millennieskiftet. Men i Dals-Ed har ökningen varit knappt 11 000 kronor. För familjen Oskarsson handlar valet att veckopendla delvis om ekonomi och delvis om att de trivs med vardagen och den tre dagar långa helgen.
– Det blir mer pengar för färre timmar. Det skulle vara skillnad att gå över till en tjänst i Sverige, säger Markus Oskarsson.
Skatt försvinner till Norge
Lönen han tjänar i Norge syns inte i statistiken. Arbetspendlare påverkar siffrorna, och gör att skatt försvinner in i Norge. Frida Oskarsson, som själv har en fast tjänst på posten i Dals-Ed, tycker inte att det märks att pendlingen påverkar kommunens ekonomi.
– Nej, kommunen mår bra, känns det som, säger hon och Markus Oskarsson fyller i.
– Ja, speciellt för oss som småbarnsföräldrar fungerar allt väldigt bra, som BVC till exempel.
Tvååriga Evelyn gungar nöjt upp och ner på sin pappas fot. Storebror Devin, som hunnit fylla fyra, visar vägen till sitt rum. Påsen med lego han vill plocka fram är nästan lika stor som honom själv.
Tydligare när barnen blir äldre
Frida Oskarsson tror att ekonomiska skillnader mellan familjer märks mer när barnen blir äldre.
– Barn i den här åldern nöjer sig med att få köpa en glass. Att få välja vilken de vill kan vara minst lika roligt för dem som en vecka utomlands, säger Frida Oskarsson.
Familjen trivs i Dals-Ed, med grannarna, vänner och släkt i närheten. De har inga planer på att flytta.
– Det är en idyll vi har skapat här. Vi tänker inte flytta, och det får inga grannar göra heller, säger Frida Oskarsson.