Här är kommunerna där lönerna ökat mest och minst i Västra Götaland. Foto: TT/Google

Så har inkomstutvecklingen sett ut i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Sett till hela landet har en tvåbarnsfamilj med två föräldrar fått 20 000 kronor mer i månaden att spendera sedan millennieskiftet. Men skillnaderna mellan kommunerna är stora.

På kartan kan du se vilken disponibel inkomst en familj med två vuxna och två barn hade i din kommun år 1999, respektive 2016. Siffrorna visar medianvärden. Ett medelvärde skulle kunna bli missvisande om ett fåtal familjer i kommunerna har mycket hög eller mycket låg inkomst.

Så mycket har inkomsterna ökat i din kommun

Texten har uppdaterats. Tidigare kunde du läsa att siffrorna gällde familjer där båda föräldrarna arbetade, men även arbetslösa ingår i statistiken.

Inkomststatistiken

Siffrorna på kartan visar den disponibla inkomsten för en familj med två barn och två vuxna, 1999 och 2016. Det handlar om medianinkomsten, inte medelvärdet, eftersom ett medelvärde kan påverkas mycket av ett fåtal höga eller låga inkomster.

Inkomsten är räknad i fasta priser, vilket innebär att siffrorna justerats utifrån 2016 års priser för att inte påverkas av inflationen.

Till disponibel inkomst räknas lön för arbete, inkomster för företagande och kapitalinkomster. Hit räknas också bidrag som sjukersättning, A-kassa, pension, barnbidrag, studiemedel och bostadstillägg. När dessa räknats ihop dras skatt och eventuell återbetalning på studiemedel och utbetalat underhållsstöd ifrån.

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.