En mamma till en av de tonårsflickor som dömdes för grovt förtal på Instagram måste betala delar av det stora skadeståndet, slog hovrätten fast, nu prövas fallet i Högsta domstolen. Foto: Skärmdump/TT

Instagrambråket upp i HD

Uppdaterad
Publicerad

Instagrambråket i Göteborg strax före jul 2012 tas upp i Högsta domstolen (HD). HD ger prövningstillstånd i den delen som gäller skadeståndet som en mamma till en då 15-årig flicka dömdes att betala.

Mamman, som i egenskap av vårdnadshavare ansågs ha ett ansvar i skadeståndsfrågan, dömdes i hovrätten till att betala sammanlagt drygt 150.000 kronor till en rad personer som enligt domstolen blivit kränkta.

Mamman hävdar i sin överklagan till HD att hon gjort allt i sin makt för att förhindra att dottern genomförde det brott som hon nu dömts för. Bland annat ska mamman ha kontaktat både polis och sociala myndigheter för att förhindra att brotten, skriver GT.

Det var två tonårsflickor som i text och bild hängde ut en mängd unga människor på Instagram där de beskrevs ha ett vidlyftigt sexliv. Två skolor blev inblandade och kränkningarna ledde till närmast upploppsliknande situationer i Göteborgs innerstad dagarna före jul 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Instagrammålet i Göteborg

Mer i ämnet