En mamma till en av de tonårsflickor som dömdes för grovt förtal på Instagram måste betala delar av det stora skadeståndet, slår hovrätten fast. Foto: Skärmdump/TT

Instagramböter överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Mamman till en av de tonårsflickor som dömdes för grovt förtal på Instagram tvingades enligt hovrätten att betala cirka 150.000 kronor i skadestånd. Nu överklagar hon domen till Högsta domstolen.

Den 16-åriga dottern dömdes i Göteborgs tingsrätt att betala närmare 600.000 kronor till de offer hon spridit kränkande uppgifter om på instagram i juni i fjol. Närmare bestämt 15.000 kronor till var och en av de 38 ungdomar hon hängt ut.

Som vårdnadshavare blev flickans mamma därmed ansvarig att betala drygt 330.000 kronor av beloppet eftersom dottern var minderårig. Dottern och mamman förlikades med 20 av målsägarna men en skadeståndssumma för mamman på cirka 150.000 kronor kvarstod.

Instagrammålet i Göteborg

”Försökte förhindra brottet”

Mamman överklagade ärendet till hovrätten och menade att hon gjort vad som stått i hennes makt för att hindra dottern från att utföra brottet.

– Hon anser inte att hon något ansvar för det som dottern har gjort. Hon har vid tillfället varit i kontakt med sociala myndigheter och polisen för att försöka förhindra att brotten begicks, säger mammans advokat Rickard Axelsson till SVT Västnytt.

Men hovrätten höll inte med. Därför överklagar nu mamman hovrättens beslut till Högsta domstolen. I överklagan framgår också att mamman av ekonomiska skäl har svårt att betala summan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Instagrammålet i Göteborg

Mer i ämnet