Foto: SVT

Inställda mässor pressar branschen

Uppdaterad
Publicerad

Åbymässan i Mölndal och Svenska mässan i Göteborg gapar tomma när pandemin sätter stopp för event. Nu efterlyser flera arrangörer av mässor en tidpunkt från regeringen för när de kan börja igen.

– Situationen är väldigt, väldigt akut, säger Joachim Warnberg, vd för Easyfair där Åbymässan ingår.

Ett 20-tal mässor har ställts in för Easyfair sedan pandemin startade. De är ansvariga för Åbymässan, Kistamässan och Malmömässan. Warnberg uppger att de kan behöva upp till 18 månaders framförhållning för att kunna planera in mässor och event.

För Svenska mässan handlar det om att 80-90 % av arrangemangen har ställts in eller gjorts om till digitala möten, sedan i mars. Där efterlyser man också tydliga besked.

Coronaviruset i Västsverige

– Vi har ännu inte ställt in eller flyttat några mässor under 2021, men eftersom ett genomförande av en mässa kräver stor framförhållning från både arrangörer, utställare och andra inblandade behöver vi nu ett snabbt besked om datum från beslutsfattare, skriver Carina Dietmann, kommunikationsdirektör på Svenska mässan, i ett mail.

Hon skriver också att det för deras del handlar om minst 1 miljon uteblivna besökare till deras arrangemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet