Två Öresundståg kolliderade vid Knutpunkten i Helsingborg. Foto: Mikael Nilsson

Inställda tåg efter kollision i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

En tågkollision i Helsingborg påverkade trafiken på Västkustbanan under natten.

– Vissa tåg är inställda och andra leds om, så det blir längre restider på grund av den här olyckan, sade Beisy Sundin, presskommunikatör på Trafikverket, på torsdagskvällen.

Det var vid 19-tiden på torsdagen som två persontåg kolliderade i Helsingborg.

– Tågen krockade inte front mot front. Det gick i sakta fart och förmodligen har det ena tåget kommit för nära det andra. Det skedde i en växlingsrörelse, sade Beisy Sundin, under torsdagen.

Tågkrocken i Helsingborg

Kontrollerar skador på spåren

Enligt henne var det stopp i alla fyra spåren sedan olyckan och personal från Trafikverket fanns på plats för att kontrollera om det finns några skador på spåren.

– Vi hoppas kunna öppna två av spåren senare under kvällen, så att vi kan släppa på trafik igen. Men vi har ingen prognos i nuläget för när det här kan vara åtgärdat.

Två spår öppnades

Enligt räddningstjänsten skadades ingen allvarligt.

-Det ska vara en del lindrigt skadade. Det är nack- och ryggsmärtor som vissa har klagat på, sade Ronnie Lundgren, inre befäl vid räddningstjänsten Skåne nordväst, till TT under torsdagen.

Skånetrafiken vill gärna komma i kontakt med resenärerna ombord på tåget angående eventuella ersättningsfrågor.

Olyckan, som inträffade strax före klockan 19, ledde till stora förseningar och inställda tåg under torsdagskvällen. Eftersom inga tåg kunnat passera eller stanna i Helsingborg har flera sträckor letts om, bland annat Öresundstågen mellan Malmö och Göteborg som fått vända i Landskrona respektive Ängelholm.

Vid 22-tiden kunde två av fyra spår öppnas och reducerad trafik komma igång. Under fredagen, när många tågpendlare behöver ta sig till jobb och skola, räknar man med att kunna utöka trafiken.

-Det kommer att gå reducerad trafik och vi jobbar med att de tåg som kan gå ska gå i förlängda set, sade Anna Fjellner, pressansvarig på Skånetrafiken, under natten till TT.

Vad olyckan beror på är okänt. Haverikommissionen är inkopplad och tittar på händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågkrocken i Helsingborg

Mer i ämnet