”Vi utreder om någon kan ha läckt den här informationen”, säger Marcus Lindberg institutionschef på Sis ungdomshem. Foto: SVT

Institutionschefen om fritagandet av morddömde 18-åringen: ”Ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Det ungdomshem från vilket en morddömd 18-åring fritogs under en permission tidigare i veckan utreder nu händelsen.
– Vi ser det här som ett misslyckande och tittar på var våra rutiner har brustit, säger Marcus Lindberg, institutionschef på Sis ungdomshem.

Det var på tisdagen som 18-åringen befann sig på ett köpcenter utanför Kungsbacka på permission. Där blev han fritagen av två män som plötsligt dök upp i en taxi.

– Det ska inte ha varit några vapen inblandade, men de gör något på platsen som gör att personalen inte vågar ingripa. Allt gick väldigt snabbt, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Polisen har under veckan gjort tillslag på adresser i Göteborg och såhär långt är två personer anhållna misstänkta för inblandning i ärendet. Men 18-åringen är fortsatt på fri fot.

– Vi håller på med inre spaning, kontrollerar tips och gör egna kontroller, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson.

Ett rikslarm har utfärdats och ett intensivt spaningsarbete pågår hos polisen, rapporterar TT.

Utreder händelsen

18-åringen var placerad på ett av Sis (Statens institutionsstyrelse) ungdomshem söder om Göteborg.

– Vi ser det här som ett misslyckande och nu pågår en internutredning för fullt. Vi utreder om någon kan ha läckt den här informationen. Den här 18-åringen har tidigare varit på en bevakad permission, då gick det bra. Och han har varit en av dem som skött sig bra på ungdomshemmet, säger han.

Pizzeriamord i Rinkeby

Mannen som fritogs dömdes för ett mord som skedde på en pizzeria i Rinkeby i Stockholm i januari 2018.

Då sköts en man i 25-30-årsåldern tills döds mitt framför restauranggästerna under middagsrusningen. Vid tiden för mordet var den dömde mannen 16 år gammal. I november 2018 dömdes mannen till tre års sluten ungdomsvård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.