Jari Koivusaaris butik har blivit en byggarbetsplats efter inbrottet, men kunderna kommer ändå. Foto: SVT

Klockbutik utsatt för femton inbrott: ”Helt overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

När paret Koivusaaris klockbutik utsattes för en smash and grab-kupp förra helgen var det en chock, men känslan var ändå välbekant. För SVT berättar de att det är femtonde gången de råkar ut för ett inbrott eller rån.

– Man tänker på det dagligen, att det kan hända någonting. Det är inte alla som jobbar under den pressen. Vi är rädda om vår personal, och säkerhetsmässigt är de uppdaterade om vad som gäller. Händer det något: spring ut bara, säger Susanne Koivusaari.

En vecka efter inbrottet visar Jari och Susanne Koivusaari runt i butiken i centrala Skövde. Skyltfönstret är igentäckt med träskivor och husets murade grund är synlig där gärningsmännen tvingade sig in.

Aldrig varit med om något liknande

Även om paret råkat ut för det mesta genom åren, både vad gäller inbrott och väpnat rån, har de aldrig varit med om något liknande tidigare.

Tidigt på lördagsmorgonen förra veckan körde gärningsmännen in en frontlastare genom skyltfönstret, sågade upp montrarnas pansarglas och försvann med flera dyrbara klockor.

Frontlastarens skopa krossade skyltfönstret. Nu väntar Susanne Koivusaari på att fasaden ska lagas. Foto: SVT

Kvar i kaoset efter inbrottet stod paret Koivusaari.

– Man var som i ett töcken när man kom ner. Det var helt overkligt, säger Jari Koivusaari.

Polisen misstänker att gärningsmännen har begått fler rån mot klockbutiker i Sverige. Den femte november i Kristianstad, och i Jönköping skedde ett inbrott så sent som ett dygn efter kuppen i Skövde. I samtliga fall har gärningsmännen kört in ett fordon genom skyltfönstret till klockbutiker som säljer exklusiva klockor och sågat upp montrarnas glas.

Enligt polisen är det uppenbart att det är proffs som varit i farten.

Dåliga övervakningsbilder

Men det finns bara dåliga övervakningsbilder att gå på. Inför inbrottet i Skövde släckte gärningsmännen elen i byggnaden och slog därmed ut övervakningskamerorna. De enda bilder som finns kommer från närliggande krogar, och förhoppningen att hitta gärningsmännen är liten.

– Det är ett jättesvårt läge för oss. Vi hade önskat att ha några övervakningskameror på gatorna, i alla fall i Skövde centrum, säger polisens utredare Yunuz Yildaz. Hade vi haft det så kunde vi haft fler saker att gå på. Just nu känns det som att utredningsläget är låst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.