Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under oktober fortsätter valambassadörerna sitt arbete – nu med fokus på att få veta varför folk har röstat – eller inte röstat Foto: SVT

Efter det minskade valdeltagandet i flera Göteborgsområden – kommunen söker orsaker

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs Stad genomför nu intervjuundersökningar i områden med lågt valdeltagande – som Biskopsgården och Bergsjön. Ett av målen är att få veta varför valdeltagandet sjunkit mest där det redan var som lägst. ”Jag röstade inte och jag kommer aldrig att rösta”, var ett av svaren valambassadörerna fick när SVT följde med dem ut på stan.

Kanza Rehman är en av 59 valambassadörer som före valdagen pratade med totalt 10 000 personer i Göteborg – man satsade främst i Göteborgs socioekonomiskt utsatta områden där man hade både valambassadörer och demokratibussar. Trots deras arbete minskade valdeltagandet i just de områden där de arbetat som mest inför valet.

– Det är ganska frustrerande. Man känner ju människorna här och vill deras bästa och att demokratin ska stärkas. Så det är frustrerande och lite sorgligt, säger Kanza Rehman.

Valet 2022 Väst

Arbetet fortsätter efter valet

Under oktober fortsätter valambassadörerna sitt arbete – nu med fokus på att få veta varför folk har röstat – eller inte röstat.

– Vi arbetar väldigt intensivt efter valet, säger Aldina Mehmedovic, planeringsledare på förvaltningen för demokrati och medborgarservice.

Arbetet inkluderar förutom valambassadörernas rundfrågningar även en kännedomsundersökning av ett externt företag.

– Det tänker jag blir en jätteviktig del och ett underlag när det gäller varför det har gått ner i vissa områden, säger Aldina Mehmedovic.

Har kostat 1,75 miljoner

Förvaltningens insatser för att stärka valdeltagandet har en budget på 1,75 miljoner kronor. Valambassadören Kanza Rehman tror att arbetet på sikt kommer att ge resultat, men att det inte bara är upp till kommunens valstärkande arbete.

– Det är också politikernas ansvar att vinna förtroendet bland invånarna i de här områdena, säger Kanza Rehman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet